U trendu

Libanska vojska demonstrirala rakete dobijene od SAD

Libanska vojska je izvela demonstraciju savremenih raketa koje je dobila od Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv ekstremističke vojske Islamske države duž nesigurne granice sa Sirijom.

Američki ambasador Dejvid Hejl rekao je da je pokazna operacija izvedena u bazi libanske vojske u istočnoj oblasti Balbek.

Krajem maja je sipručeno više od 200 raketa TOW-II i na desetine raketnih bacača, vrednosti veće od 10 miliona dolara.

Ambasador je rekao da opremu zajednički finansiraju Saudijska Arabija i SAD.

Islamski ekstremisti više puta su napali libansku vojsku u poslednje dve godine, posebno blizu sirijske granice, a poginule su ili su ranjene desetine vojnika.

Najteži napad bio je avgusta prošle godine, kada su pripadnici Fronta Nusra povezanog s Al Kaidom i Islamskom državom, zarobili biše od dvadeset libanskih vojnika. Četvoricu su ubili, a ostali su i dalje zarobljeni.

Šiitska libanska grupa Hezbola koju su SAD stavile na spisak terorističkih organizacija, takođe se bori protiv ekstremista, sunita, u pograničnoj oblasti.

„Potpuno smo posvećeni tome da osiguramo da vojska može da bude jedini branilac libanske teritorije i njenih granica. Ovo je dugoročna obaveza i bićemo uz Liban dok teroristi ne budu poraženi“, rekao je američki ambasador Hejl.

Protivtenkovske rakete deo su oružja i municije koji su stizali ove godine u Bejrut u kontingentima. U saopštenju Ambasade SAD kaže se da je libanskim oružanim snagama od avgusta 2014. godine dato naoružanje vrednosti 82,5 miliona dolara.

Libanska vojska smatra se ujedinjujućom snagom u Libanu jer su u njenom sastavu i suniti, i šiiti, i hrišćani i Druzi, mada vojska ima teškoće da obuzda rastuće nasilje u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.