U trendu

Libija: Parlament izglasao nepoverenje vladi koju podržava UN

Libijski parlament, koji uživa međunarodnu podršku, izglasao je danas nepoverenje vladi koju podržavaju Ujedinjene nacije, saopštio je portparol parlamenta, javlja AP uz opasku da je to veliki udarac međunarodnim naporima da se uspostavi jedinstvo u duboko podeljenoj severnoafričkoj zemlji.

Portparol parlamenta Abdulah Ablahig rekao je da je od 101 poslanika, koliko je bilo dovoljno za kvorum, 61 poslanik glasao protiv vlade, dok ih je 39 bilo uzdržano, a jedan je glasao za podršku vladi.

Provladin poslanik Galal Saleh tvrdi da su oni koji podržavaju vladu prevareni, jer parlament nije za danas najavio glasanje o poverenju.

Neizvesno je šta će se dalje dešavati, pošto neki poslanici kažu da ovakav ishod glasanja znači automatsko raspuštanje vlade koja je formirana u skladu sa sporazumom sa UN, dok drugi tu mogućnost osporavaju.

Poslanik Abdel-Salam Nasi navodi da će Kabinet sada morati da pretrpi promene kako bi uključio više predstavnika sa istoka Libije, gde se nalazi sedište parlamenta.

Vlada koju podržavaju UN, formirana nakon što su rivalske frakcije potpisale mirovni sporazum prošle godine, ima sedište u Tripoliju, prestonici koja se nalazi u zapadnom delu Libije.

Ujedinjene nacije su u decembru postigle sporazum sa rivalskim frakcijama da oforme vladu nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Seradžom, koja je čekala ključno glasanje o poverenju u parlamentu sa sedištem u Tobruku.

Vakuum na vlasti i na polju bezbednosti otkako je 2011. ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi pretvorio je Libiju u važan kanal za trgovinu ljudima i doprineo usponu islamskih ekstremističkih grupa, uključujući moćni ogranak Islamske države.

Zapadne zemlje žele vladu nacionalnog jedinstva koja može da se bori sa oba ta pitanja i nade polažu u Seradža, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar