U trendu

Libija traži oružje za borbu protiv Islamske države

Međunarodno priznata vlada Libije pozvala je danas arapske zemlje da joj pomognu u naoružanju kako bi mogla da se bori protiv širenja Islamske države u toj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Muhamed Al Dairi uputio je poziv na vanrednom sastanku Arapske lige u Kairu.

Ministar je upozorio da njegova loše opremljena vlada nije sposobna da se bori protiv Islamske države, koja, po njegovim rečima, pokušava da napravi bazu u Libiji dok je na udaru vazdušnih napada koalicionih snaga u Siriji i Iraku.

Libija je pod embargom UN na oružje od 2011, a Savet bezbedosti je u martu obnovio zabranu, ali uz mogućnost da komitet za sankcije razmotri svaki vladin zahtev za izuzećem od embarga.

U Libiji posle svrgavanja s vlasti i ubistva predsedanika Moamera Gadafija vlada haos, a zemlja je podeljena između vlade sa sedištem u Tobruku koju priznaje međunarodna zajednica, i vlade u Tripoliju koju podržavaju islamski pobunjenici.

Ministar Al Dairi je, takođe, rekao da pregovori uz posredovanje UN u cilju formiranja jedinstvne vlade u Libiji ne bi trebalo da budu prepreka naoružavanju vladinih snaga da se bore protiv islamista.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi pozvao je članice da brzo i efikasno odgovore na zahtev Libije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.