U trendu

List na kineskom jeziku plaća radnicima odštetu od 7,8 miliona dolara

List Čajniz dejli njuz, list na kineskom jeziku koji izlazi u Los Andjelesu, moraće da plati 7,8 miliona dolara radnicima kojima nije plaćao prekovremeni rad, saopšteno je danas.

List je u vlasništvu tajvanske kompanije Junajted dejli njuz grup, koja objavljuje više od 10 listova širom sveta.

Više od 200 radnika je 2004. godine tužilo natiražniji list na kineskom jeziku jer su novinari, zaposleni u prodaji i proizvodnji, pa čak i vozači koji su raznosili novine bili primorani da rade prekovremeno i šest dana u sedmici bez odgovarajuće nadoknade, toplog obroka ili pauza.

U tužbi se takodje navodi da je radnicima bila uskraćen i odgovarajući regres za godišnji odmor.

Radnici će u zavisnosti od posla koji su obavljali, koliko dugo su bili zaposleni i koliko su imali prekovremenog rada dobiti izmedju 10.000 i 100.000 dolara, a proseku će dobiti 19.000 dolara, izjavio je advokat radnika Rendi Renik.

Lin Vang, koja je radila za list 18 godina, a otpuštena je posle podnošenja tužbe, izjavila je da su ona i drugi novinari često radili 13 do 17 sati neprekidno.

„Tajvan je imao izbore, a svi novinari su morali da ostanu celu noć zbog vremenske razlike, bez plaćenog prekovremenog“, kazala je Vang.

Dodala je da su mogli da budu pozvani da rade u bilo koje doba i da se smatralo da su „na dužnosti sve vreme“.

Mnogi zaposleni su, prema njenim rečima, bili imigranti koji nisu znali svoja radna prava.

Čajniz dejli njuz, sa sedištem u Monterej Parku, istočnom predgradju Los Andjelesa s brojnom azijsko-američkom populacijom, ima oko 120.000 čitalaca.

Tužba protiv lista stigla je do Vrhovnog suda SAD, koji je vratio slučaj apelacionom sudu 2011. Sporazum dve strane postignut je prošle godine, ali je sudija tek prošlog meseca odobrio nagodbu.

Prema postignutom sporazumu, oko 100.000 dolara biće poklonjeno lokalnim pravnim školama da drže predavanja o pravima radnika.

List u nagodbi nije priznao da je bilo šta pogrešno radio. Advokat koji je zastupao list Ji Čin izjavio je da je politika lista kada su u pitanju plate i radno vreme „u potupnosti u skladu s kalifornijiskim i federalnim zakonima“.

„List je veoma poštovan, afirmisan i odgovoran lider zajednice posvećen daljem zastupanju, promovisanju i očuvanju interesa i prava Azijskih Amerikanaca“, kazao je Ho.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.