U trendu

Ljudska prava imigranata se moraju poštovati

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Mužnijeks izjavio je danas da se moraju poštovati ljudska prava svih imigranata koji prolaze kroz Evropu, i u slučaju da nemaju dokumenta.

„Svi oni koji misle da ilegalni imigranti koji prolaze kroz Evropu nemaju nikakva prava, zato što nemaju potrebna dokumenta, nisu u pravu. Svi su nosioci osnovnih ljudskih prava, nevezano za njihov status“, navodi se u saopštenju za medije Komesara za ljudska prava Saveta Evrope.

Muižnijeks je naveo da je lako razumeti da zabrana mučenja štiti sve ljude, ali da svi moraju biti svesni da su i osnovna socijalna prava univerzalna i da je njihovo uživanje osnovni preduslov za ljudsko dostojanstvo.

„Ilegalnim imigrantima moraju se obezbediti skloništa, čak i u situacijama kada se oni ne zadržavaju dugo u pojedinim zemljama, kao i hrana, odeća i medicinska pomoć „, navodi se u njegovom sapštenju.

Muižnijeks je pozvao države članice Saveta Evrope da nastave da ispunjavaju svoje obaveze i da štite osnovna ljudska prava svih lica koja se nalaze na njihovoj teritoriji, zaključno sa ilegalnim imigrantima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.