U trendu

Lokalni lider iz Alepa: Pred istrebljenjem 150.000 ljudi

U Alepu se 150.000 ljudi nalazi pred istrebljenjem, upozorio je danas lokalni lider Brita Hadži Hasan ističući da je više od 800 osoba stradalo, a između 3.000 i 3.500 je ranjeno u prethodnih 26 sati u istočnom delu tog sirijskog grada, koji je pod opsadom.

Preostali zaglavljeni civili, kako je rekao, čekaju smrtnu presudu, preneo je Rojters.

„Istrabljenje danas preti 150.000 ljudi. Pozivamo na prekid bombardovanja i davanje garancija za bezbedni prolaz svima“, rekao je Hasan tokom posete Ženevi, gde će se u ponedeljak sastati sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

Predstavnik Unije sirijskih organizacija za medicinsku pomoć (UOŠM) Tavfik Čama istakao je da je medicinska evakuacija potrebna 1.500 ljudi.

On je dodao da bi za svaku evakuaciju trebalo da budu angažovani međunarodni posmatrači.

Svaka evakuacija, dodao je, trebalo bi da ima međunarodne posmatrače kako bi mogli da spreče da dođe do pogubljenja ili da se evakuisani preusmere u drugom pravcu na putu do bolnice.

Skoro 150 civila, među kojima većini treba medicinska pomoć i nega, evakuisani su noćas iz bolnice koja se nalazi u starom gradu Alepa, saopštio je ranije danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da je optimista po pitanju postizanja sporazuma sa Rusijom o sirijskom gradu Alepu, ali da još čeka „na povratnu informaciju“.

Kremlj je juče saopštio da se i dalje razmatra potencijalni dogovor SAD i Rusije koji bi omogućio sirijskim pobunjenicima da bezbedno napuste Alepo.

Rusija i Kina stavile su juče veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupišu i da je potrebno vreme za razgovore Vašingtona i Moskve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar