U trendu

London: Haos na aerodromu zbog demonstranata (foto)

Londonski aerodrom Siti danas je potpuno blokiran zbog protesta aktivista za zaštitu prava crnaca Blek lajvs meter (Životi crnaca su važni), a većina letova je preusmerena na aerodrome Hitrou i Getvik.

Londonska policija je saopštila da istražuje kako je grupa stigla do piste i čeka na specijalni tim i opremu kako bi ih odvezala.

Devet demonstranata se međusobno vezalo i podiglo „tronožac“ na pisti nakon sto su zaobišli bezbednosnu proveru tako što su na aerodrom stigli preko dokova u gumenom čamcu, piše „Delji telegraf“.

U početku se mislilo da je rečo aktivistima pokreta „Plejn stjupid“ koji se protive širenju avioindustrije, da bi se ubrzo pojavile slike na kojima se vidi da je reč o aktivistima pokreta „Blek lajvs meter“.

„Na londonskom aerodromu Siti maloj eliti je omogućeno da leti, dok je samo u 2016. godini 3.176 migranata poginulo, ili nestalo u Sredozemnom moru. Do 2050. biće 200 miliona izbeglica pod uticajem klimatskih promena. Crni će biti prvi koji će umirati, a ne prvi koji će leteti u ovoj rasističkoj klimatskoj krizi“, napisao je ovaj pokret na Tviteru.

Vlasti aerodroma Siti saopštile su na društvenoj mreži da su satnice svih letova poremećene.

„Policija je trenutno na licu mesta“, navedeno je u saopštenju.

„Britiš ervejz“ kaže da se čekiranje putnika na dva najveća londonska aerodroma Hitrou i Getvik odvija normalno, ali da traje duže nego obično.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar