U trendu

Loš svetski sistem uzrok izbegličke krize

Izbeglička kriza u Evropi je samo „vrh ledenog brega“, izjavio je papa Franja koji kao uzrok te krize navodi „nepravedan i loš društveno-ekonomski sistem“ u svetu.

„Mi vidimo te izbeglice, te jadne ljude koji beže od rat i gladi, ali to je samo vrh ledenog brega. Ispod (te slike) je uzrok: loš i nepravedan društveno-ekonomski sistem“, rekao je papa u danas objavljenom intervjuu portugalskom katoličkom radiju Renašensa.

Podsećajući da je i on sin Italijana koji su emigrirali u Argentinu, rimokatolički poglavar je naveo da „tamo gde je uzrok krize glad, treba obezbediti poslove i investicije, a da tamo gde je uzrok rat, treba raditi na miru“.

Papa je rekao da migracije nose i bezbednosni rizik za evropske zemlje zbog „opasnosti od infiltriranja“.

„Danas uslovi teritorijalne bezbednosti nisu isti kao nekada. Postoji izuzetno okrutna teroristička gerila na 400 kilometara od Sicilije“, rekao je Papa, aludirajući na Libiju, gde uporišta imaju naoružane ekstremističke grupe, uključujući Islamsku državu.

Papa je izrazio zadovoljstvo zbog brojnih odgovora na njegov poziv katoličkim zajednicama u Evropi da prihvate izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.