U trendu

Lufthanza otkazuje 900 letova u sredu zbog štrajka

Nemačka aviokompanija Lufthanza otkazaće sutra oko 900 letova zbog štrajka zaposlenih u nemačkom javnom sektoru koji pogadja izmedju ostalog nekoliko velikih nemačkih aerodroma, uključujući Frankfurt i Minhen, saopštila je danas ta kompanija.

Ta aviokompanija, koja je prošle godine bila pogodjena zbog štrajkova pilota a zatim i letačkog osoblja, ovog puta trpi zbog sukoba oko plata koji se ne odnosi na nju. Zaposleni u javnim službama danas i sutra drže štrajkove upozorenja, obustave rada od nekoliko sati, u odgovoru na poziv moćnog nemačkog sindikata Verdi.

Štrajkovi se organizuju danas na raznim mestima, kao što su zaposleni u obdaništima i bazenima ili djubretari u Minhenu i Libeku.

Za sutra su planirani štrajkovi na šest aerodroma uključujući u Kelnu, Frankfurtu i Minhenu. Predvidja se da će radnici zaposleni u javnim službama na aerodromu, kao što je osoblje za registraciju, bezbednosno osoblje, mehaničari, vatrogasci i kontrolori leta obustaviti rad, što će pogoditi desetine hiljada putnika.

Lufthanza je saopštila da je na aerodromu u Minhenu za sutra otkazano 545 letova, a u Frankfurtu 350 letova. Ovaj štrajk će poremetiti putovanje oko 87.000 putnika na Lufthanzinim letovima.

Štrajk pogadja i aerodrome u Dizeldorfu, Dortmundu, Hanoveru, Kelnu i Bonu.

Lufthanza je saopštila da je pripremila planove da se obezbedi 40 odsto od 1.500 letova koje treba sutra da obavi na pogodjenim aerodromima.

Sindikat Verdi je najavio da će biti velikih kašnjenja i masovnog otkazivanja letova u sredu.

Sindikat traži povećanje plata od šest odsto za više od dva miliona zaposlenih u javnoj službi u Nemačkoj. Sindikat je ocenio kao uvredu ponudu za povećanje plata od 0,6 odsto 2016, a zatim za 1,2 odsto 2017.

Sindikat je sazvao obustave rada zaposlenih u javnim službama da izvrši pritisak pred novu rudnu pregovora o platama predvidjenih za četvrtak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.