U trendu

Mađarska šalje dodatne snage za odbranu granica

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas u Briselu novi paket mera za rešenje izbegličke krize koji će stupiti na snagu 15. septembra i izrazio uverenje da će Mađarska korak po korak uspeti da uspostavi kontrolu nad spoljnom granicom šengena što je njena obaveza kao članice EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, Orban je podsetio da je duž južne granice, prema Srbji, podignuta ograda kao fizička barijera koja bi trebalo da spreči priliv izbeglica i migranata i dodao da je mađarski parlament sačinio novi paket mera za kontrolu granica koji će se primenjivati od 15. septembra.

„Imamo nedelju dana za pripreme. Obavestićemo sve, i tražioce azila, i krijumčare i susedne zemlje šta su nova pravila i kako će izgledati nova praksa i kako će se ulaziti u Mađarsku i onda ćemo posle nedelju dana početi primenu. Verujem da će to biti uspešno, možda ne odmah ali korak po korak Mađarska će uspeti da kontorliše svoju granicu i da ispuni svoje evropske obaveze“, rekao je.

Osim 175 km duge ograde duž granice prema Srbiji, te mere predviđaju i pooštrenje krivičnog zakona, čime bi za ilegalni prelazak granice ili oštećenje ograde bila predviđena kazna do četiri godine zatvora i razmeštanje dodatnih snaga za odbranu mađarsko srpske granice od priliva izbeglica.

Orban je rekao da i u Mađarskoj i u Evropi vlada strah jer evropski lideri nisu u stanju da kontrolišu izbegličku krizu i naglasio da su pravila jasna i da je za kontrolu granica odgovorna zemlja koja ima spoljnu šengensku granicu kao što je Mađarska.

„Došao sam ovde da kažem predsedniku Šulcu da Mađarska čini sve što je moguće da obezbedi da se stvari regulišu“, rekao je Orban podsetivši da je na samitu EU u junu odlučeno da svaka granična zemlja šengena ojača graničnu kontrolu i primeni evropska pravila.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da za izbegličku krizu neophodno zajedničko evropsko rešenje i apelovao na Mađarsku da se prikloni traganju za zajedničkim rešenjem umesto da zauzima nacionalni pristup.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.