U trendu

Mađarska diže ogradu duž granice sa Srbijom zbog imigranata

Mađarska će podići četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom da bi sprečila priliv ilegalnih migranata, saopštio je danas u Budimpešti ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija“, izjavio je Sijarto na konferenciji za novinare.

Sijarto je rekao da zemalje EU tragaju za rešenjem, ali da Mađarska „ne može da priušti da još čeka“, prenela je agencija Rojters.

„Govorimo o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom. Ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi“, dodao je on.

Pripreme bi trebalo da budu završene do naredne srede, izjavio je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je naglasio da taj potez nije protivan međunarodnim obavezama, niti se njime krši neki međunarodni sporazum, navela je mađarska agencija.

Na jučerašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije je ukazano da je Mađarska od svih zemalja članica najviše pogođena imigraciom, dodao je Sijarto.

U međuvremenu, mađarski poslanici raspravljaju u paralementu o amandmanima na zakon o migracijama, koji predviđaju pooštravanje pravila po pitanju dobijanja statusa izbeglice u Mađarskoj.

Mađarska je pre pet dana zapretila da će zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv migranata.

„Mislimo da nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije“, izjavio je tada mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu državnom radiju Košut.

„Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica“, rekao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar