U trendu

Mađarska: Referendum nije uspeo, Orban za promenu ustava

Referendum o odbacivanju prihvata migranata po kvotama EU u Mađarskoj nije uspeo jer je izašlo manje od 50 odsto građana s pravom glasa, ali je 98,2 odsto izašlih glasalo protiv migrantskih kvota.

Zvaničnici vladajuće mađarske stranke i vlade ovakav ishod ipak smatraju pobedom.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će parlamentu predložiti amandman na ustav u vezi sa ishodom referenduma o migrantskim kvotama, kako bi „zacementirao volju naroda u ustavu“ i poručio da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante.

Rojters je preneo da će Orban podneti amandman kojim će rezultate referenduma pretočiti u zakon.

Orban je rezultat referenduma nazvao izvanrednim, ističući da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine.

Na referendumu o članstvu Mađarske u EU, za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.204.000 osoba reklo „ne“ na referendumu, kazao je Orban.

Iz opozicije poručuju da je „politika mržnje mađarskog premijera propala“ i pozivaju Orbana da podnese ostavku, a grupe za ljudska prava su ga optužile da raspaljuje strahovanja od migranata, iako u Mađarskoj ima samo nekoliko stotina tražilaca azilanta.

Lider radikalne nacionalističke mađarske stranke Jobik, Gabor Vona, izjavio je da to što referendum o migrantskim kvotama nije uspeo predstavlja „lični neuspeh i autogol“ premijera Orbana.

Neuspeh referenduma o migrantskim kvotama u Mađarskoj predstavlja udarac za Orbana, ocenila je agencija AFP, dok analitičari ukazuju da to jeste „neprijatno, ali ne predstavlja katastrofalan poraz“ za mađarskog premijera.

AP ističe da je vlada objavila „ubedljivu pobedu“ na referendumu, dok analitičari smatraju da rezultat o slaboj izlaznosti jeste „neprijatan za Orbana, ali ne predstavlja katastrofalni poraz“.

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata.

Procenjuje se da je izlaznost bila 43 odsto.

Orban: EU nas ne može prisiliti da primimo migrante

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je večeras da će parlamentu da predloži amandman na ustav u vezi sa ishodom referenduma o migrantskim kvotama, kako bi „zacementirao volju naroda“ i poručio da EU ne može da prisili njegovu zemlju da primi migrante.

Orban je naveo da u EU moraju da uzmu u obzir rezultate glasanja.

On je rezultat referenduma nazvao izvanrednim, ističući da je broj onih koji su glasali za odbacivanje migrantskih kvota premašio broj onih koji su glasali za ulazak Mađarske u EU 2004. godine.

Na referendumu o članstvu Mađarske u EU, za ulazak u blok glasalo je 3.056.000 ljudi, a sada je 3.204.000 osoba reklo „ne“ na referendumu, kazao je Orban.

Komentarišući rezultate, Orban je rekao da će „ovo oružje biti dovoljno jako i u Briselu“, navela je agencija MTI.

„Možemo da budemo ponosni što smo, mi Mađari, prva i zasad jedina zemlja članica u EU koja je izrazila mišljenje o pitanju migracije. To je bila dobra i časna stvar“, naveo je Orban.

Orban je istakao da pitanje „sa kim ćemo da živimo, šta će da postane naša kultura i naš način života“ treba da bude najvažnije u narednim godinama.

„Brisel ili Budimpešta. To je bilo pitanje. Odlučili smo da pravo da odlučuje isključivo ima Budimpešta“, naveo je Orban.

Referendum je, prema njegovim rečima, prvi važan korak na „dugom putu“ koji predstoji.

„Na tom putu, Mađarska će morati da bije mnoge teške bitke“, zaključio je Orban.

Rojters je preneo da će Orban podneti amandman kojim će rezultate referenduma pretočiti u zakon.

„Predložiću izmenu ustava koja će odražavati volju naroda. Nateraćemo Brisel da shvati da ne može da ignoriše volju glasača u Mađarskoj“, naveo je Orban.

Na osnovu 94,8 odsto prebrojanih glasova, referendum u Mađarskoj nije uspeo jer je na njega izašlo manje od 50 odsto birača, ali se 98,2 odsto izašlih izjasnilo protiv obavezujućih kvota EU za prihvat migranata, što funkcioneri vladajuće stranke i vlade ipak tumače kao pobedu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.