U trendu

Manje pritužbi protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u prošloj godini doneo je 17 presuda protiv Srbije, od kojih samo u jednom slučaju nije pronadjeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u godišnjem izveštaju ovog suda.

Srpski državljani najčešće se obraćaju Sudu u Strazburu zbog neizvršenja pravosnažnih sudskih presuda domaćih sudova, kršenja prava na pravično sudjenje, povrede dužine sudskog procesa i diskriminacije.

Od kako je postala punopravna članica Saveta Evrope Evropski sud za ljudska prava doneo je potiv Srbije 132 presude, od kojih je u 117 slučajeva pronadjeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju.

U toku prošle godine Evropski sud za ljudska prava doneo je 823 presude protiv zemalja članica SE, u više od 84 odsto slučajeva potvrdjeno je kršenje ljudskih prava.

Kada je reč o broju predmeta protiv Srbije, beleži se pad broja predstavki pred Evropskim sudom u Strazburu. Do kraja 2015. godine protiv Srbije je podneto 1.142 pritužbe, dok je prethodnih godina taj broj bio znatno veći.

Prema statističkim podacima iz Strazbura, Srbija u odnosu na broj stanovnika ima 1,74 slučaja pred sudom na 10.000 stanovnika, što je nešto više od proseka u ostalim zemljama članicama SE.

Zemlje sa najvećim brojem predmeta po glavi stanovnika su Madjarska, Lihtenštajn i Moldavija.  Od zemalja suseda iza Srbije su Hrvatska i Makedonija.

Preko 60 odsto predmeta pred sudom u Strazburu odnosi se na samo četiri zemlje članice najveće panevropske institucije u Evropi. Najveći broj podnet je protiv Ukrajine, zatim Rusije, Turske i Italije.

Najtuženije u regionu su Madjarska, Rumunija i Slovenija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar