U trendu

Marin Le Pen oslobodjena krivičnog postupka za podsticanje mržnje

Krivični sud u Lionu oslobodio je danas predsednicu francuske ekstremne desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, daljeg krivičnog postupka na osnovu žalbe za podsticanje mržnje jer je 2010. godine uporedila molitve muslimana na ulicama sa nacističkom okupacijom.

Marin Le Pen, čija je stranka postigla značajan uspeh na nedavno održanim regionalnim izborima u Francuskoj, prvi put se našla na sudu zbog „podsticanja diskriminacije, nasilja i mržnje na osnovu verske pripadnosti“.

Predsednica stranke je 2010. na jednom javnom skupu uporedila molitve muslimana na ulicama u pojednicim kvartovima gradova u kojima nema džamija, s okupacijom teritorija za vreme Drugog svetskog rata.

„To je okupacija teritorije. Jeste da nema oklopnoih vozila ni vojnika, ali je to ipak okupacija i to smeta gradjanima“, rekla je ona.

Četiri antirasističke organizacije su tada podnele krivičnu prijavu protiv Marin Le Pen, ali je sud danas naveo da je ona svojom izjavom, u kojoj je osudila mesto koje zauzimaju ljudi tokom molitve, upotrebila svoje pravo na slobodu izražavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar