U trendu

Martin Dempsi upozorio na rizik da svet ogugla na krize

Komandant američke vojske general Martin Dempsi upozorio je na rizik od toga da svet ogugla na krize i patnje izazvane rastućim globalnim bezbednosnim pretnjama.

Načelnik Združenog štaba vojske SAD, general Dempsi rekao je da bi bila „istorijska sramota“ ako svet ne bi shvatio da je stigao do toga da je postao neosetljiv na ogromne razmere problema izazvanih međunarodnim krizama.

„Postoji istinski rizik da će svet postati imun na patnje, i ako se to dogodi, ne znam gde je tome kraj“, rekao je Dempsi sinoć stranim ambasadorima i vojnim atašeima na skupu američke misije u sedištu UN u Njujorku.

On je pozvao svetske vođe i vlade da se „vrate u realnost“ da bi nešto moglo da se uradi u vezi s tim.

„U mojoj 41-godišnjoj vojnoj službi nikad nisam video tako velike pomake u međunarodnom bezbednosnom okruženju kao danas. Kompleksni niz pretnji, i, nazovimo, geopolitičkog manevrisanja, od nas zahteva da se nosimo sa nepredvidljivim okruženjem“, rekao je Dempsi.

Dempsi koji odlazi u penziju 1. oktobra posle četiri godine kao glavni vojni savetnik predsednika Baraka Obame, rekao je da današnji bezbednosni izazovi prelaze geografske, diplomatske, ekonomske i ideološke linije, i nemaju jasne granice, zbog čega ih je teško suzbiti. On je rekao da mirovne operacije UN moraju da drže korak s tim izazovima.

Mirovne operacije su pod većim pritiskom nego ikad do sad, rekao je Dempsi i dodao da nesrazmernu odgovornost nose vrlo malobrojni da bi osigurali stabilnost i bezbednost tako velikog broja ljudi, dodavši da je „ta neravnoteža neodrživa“.

On se založio za veću politićku podršku 193 članica UN da se osigura održivost mirovnih snaga UN, sa ukupno 120.000 vojnika u 16 operacija širm sveta. Mada UN nemaju stalnu vojsku, Dempsi je rekao da bi trebalo formirati snage za brzo reagovanje i da bi vojnici i policajci u mirovnim snagama trebalo da budu stručniji.

On je takođe pozvao vlade da obezbede bolju vojnu opremu za mirovne snage jer u protivnom „rizikuju neuspeh sadašnjih i budućih mirovnih misija UN“.

Dempsi je rekao da će predsednik SAD, zajedno s generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom i još nekolicinom svetskih lidera, biti domaćin samita tokom godišnjeg sastanka Generalne Skupštine UN krajem septembra na kojem treba da „se utvrde potrebne obaveze i osigura da mirovne misije UN budu bolje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.