U trendu

Matematičar Endru Vajls dobio Abelovu nagradu

Britanski matematičar Endru Vajls dobio je Abelovu nagradu iz matematike za dokazivanje Fermaove poslednje teoreme, čime je rešio zagonetku koja je vekovima mučila matematičare.

Vajls se proslavio 1994. kada je dokazao „najpoznatiji, najdugovečniji, nerešeni problem“ matematike, za koji je francuski matematičar Pjer de Ferma 1637. godine tvrdio da ima rešenje.

Norveška akademija nauka saopštila je danas da je Abelovu nagradu dodelila Vajlsu „zbog njegovog zadivljujućeg dokaza Fermaove poslednje teoreme“ što je otvorilo i novu eru u teoriji brojeva.

Vajls će na ceremoniji u Oslu 24. maja primiti i nagradu u iznosu od šest miliona norveških kruna (630.000 evra).

Fermaova teorema glasi da ne postoje prirodni brojevi a, b, c i n, tako da je a na n plus b na n jednako c na n, a da je n veće od dva. Kada je nejednako dva, onda je to čuvena Pitagorina teorema.

Problem je poznat još od Starih Grka, a Ferma je 1637. na marginama u knjizi starogrčkog matematičara Diofanta napisao: „Otkrio sam zaista neverovatan dokaz ove teoreme koji ne može da stane na marginu ove strane“.

Abelova nagrada, po matematičaru Nilsu Henriku Abelu, koju dodeljuje norveška vlada zajedno s Fildsovom medaljom predstavlja najpoželjnije nagrade u matematici.

Vajls je izmedju ostalog dobio nagradu Medjunarodne matematičke unije koja se dodeljuje umesto Fildsove medalje, pošto je ona namenjena matematičarima mladjim od 40 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar