U trendu

Medalja mira haškoj tužiteljki protiv Miloševića

Nekadašnja glavna tužiteljka Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Luiz Arbur (Louis Arbour), koja je u Hagu podigla optužnicu protiv tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, primiće sutra u prestonici Kanade Pirsonovu medalju mira.

Na svečanosti u istorijskoj guvernerskoj rezidenciji Rido hol medalju će joj uručiti kanadski generalni guverner Dejvid Džonston (David Johnston).

Kanadsko udruženje za Ujedinjene nacije, osnovano 1946. godine, dodeljuje medalju na dan 70. godišnjice svog postojanja.

To odličje imenovano je po Lesteru Pirsonu (1897-1972), bivšem premijeru Kanade (1963-1968) i dobitniku Nobelove nagrade za mir 1957.

Pirsonova medalja, čiji je 29. dobitnik Luiz Arbur, dodeljuje se godišnje jednom Kanadjaninu ili Kanadjanki za izuzetan profesionalni ili volonterski rad u delatnostima po kojima je Pirson upamćen: pomoći zemljama u razvoju, posredništvu u konfliktima, pomoći izbeglicama i drugima kojima je potrebna, jednakim pravima i pravdi za sve, mirovnim promenama uz poštovanje medjunarodnog prava i multikulturalizma.

U saopštenju o izboru odlikovane predsednica Kanadskog udruženja za UN Katrin Vajt (Kathryn White) ističe da je „žiri posebno cenio njenu ličnu hrabrost koja nadilazi profesionalne nadležnosti“.

„Arbur je iskazala liderstvo i iznalazila rešenja suočena sa počiniocima dostojnim prezira i njihovim zaštitnicima“, dodaje se u saopštenju.

Medju najvažnijim doprinosima Luiz Arbur ističu se njeni neumorni napori u svojstvu glavnog tužioca Medjunarodnih krivičnih sudova za Jugoslaviju i Ruandu. Navodi se da je ona podigla optužnicu protiv Slobodana Miloševića, prvog predsednika jedne države u svetu koji je u vreme vladavine optužen za ratne zločine.

Luiz Arbur bila je glavna tužiteljka Haškog tribunala od septembra 1996. do septembra 1999. godine.

Od 1999. do 2004. bila je sudija Vrhovnog suda Kanade, a potom od 2004. do 2008. Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija. Obavljala je i druge visoke dužnosti u Kanadi i medjunarodnim organizacijama i odlikovana visokim ordenima Kanade i Kvebeka.

Luiz Arbur je u vreme NATO bombardovanja SRJ 27. maja 1999. podigla optužnicu protiv Slobodana Miloševića za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)