U trendu

Medjnarodna konferencija najbolji put za izraelsko-palestinski mir

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da je medjunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu najbolji način da se donese mir, nakon sinoćnjeg sastanka u Parizu s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.
 
Konferenciju je predložila Francuska, a Oland je izrazio nadu da će okupiti sve zemlje koje su zaniteresovane da se konflikt okonča.

„Taj proces podrazumeva odredjeni red i odredjeni plan. Najpre bi trebalo da okupimo sve partnere, naravno četvorku (bliskoistočnih mirovnih posrednika – UN, SAD, Rusiju i EU) ali takodje sve zemlje koje su svesne situacije i koje žele da učestvuju u rešenju“, rekao je Oland, najavivši da će se raditi na okupljanju najpre ministara spoljnih poslova tih zemalja i potom videti kako se može raditi sa zainteresovanim stranama.

On je istakao da incijativa služi mirovnom procesu i nema nameru da blokira bilo kakve poteze i da smatra da je to najbolji put, preneli su izraelski mediji.

Oland je to rekao uoči četvorodnevne turneje u okviru koje će posetiti Liban, Jordan i Egipat, zemlje na koje izraelsko-palestinski sukob direktno utiče. Abas je ponudio svoju podršku inicijativi kako bi se proširilo učešće i organizovala konferencija.

„Mi smo takodje potvrdili predsedniku da su (jevrejska ) naselja najveća prepreka miru i da ćemo nastaviti kontakt sa Francuskom i drugim zemljama, imajući u vidu da se radi i na prezentaciji nacrta rezlucije o naseljima u Savetu bezbednosti UN“, rekao je palestinski predsednik, upozorivši da se palestinski narod davi pod izraelskom politikom.

Izraelski mediji su podsetili da je Francuska, koja planira da organizuje konferenciju ovog leta ne bi li oživela mirovne pregovore, najpre najavila da će priznati Palestinu ako pregovori propadnu, ali je kasnije objasnila da to neće biti automatski.

Abas je rekao nakon sastanka da je upoznao francuskog predsednika s teškim okolnostima u kojima Palestinci žive zbog izraelske okupacije i širenja naselja i pod senkom zastoja diplomatskog procesa, preneo je Radio Izrael.

Abas će se nakon Francuske sutra u Moskvi sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i diskutovati o „evaluaciji političke situacije u Palestini i regionu“. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu će se takodje sastati s Putinom u Moskvi u četvrtak.

Palestinski zvaničnici će putovati i u Nemačku, gde će se sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pre odlaska u Njujork u sedište UN. Uoči dvonedeljne turneje, Abas je izjavio za AFP da postoji hitna potreba za rezolucijom UN kojom se osudjuje izgradnja novih jevrejskih naselja, optuživši SAD da nedovoljno rade na tome.

„Savet bezbednosti je veoma važan subjekt jer je to sada postalo hitno zbog širenja jevrejskih naselja i zato što Izrael nije zaustavio te aktivnosti“, rekao je Abas.

Nacrt rezolucuje koji je podnet u martu definiše jevrejska naselja kao nelegalna i poziva da se u roku od jedne godine postigne sporazum o miru, sudeći po kopiji koja je objavljena na internetu. Rezolucija je napisana na osnovu konsultacija sa članovaima SB UN, ali Izrael očekuje da SAD stave veto.

Abas je otputovao na turneju nakon što se donekle smirio talas nasilja u kome je od sredine septembra ubijeno 30 ljudi na izraelskoj strani u palestinskim napadima, uglavnom nožem. U isto vreme poginulo je oko 190 Palestinaca od izraelske vatre. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, dok palestinska strana upozorava da izraelska vojska koristi prekomernu silu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar