U trendu

Među žrtvama zemljotresa za sada nema srpskih državljana

Među do sada pronađenim žrtvama snažnog zemljotresa, koji je rano jutros pogodio centralnu Italiju, nema srpskih državljana, rekla je konzul Ambasade Srbije u Italiji Ljiljana Zarubica.

Prema njenim rečima, epicentar zemljotresa je bio u mestu Akumoli, na svega četiri kilometra dubine, što ukazuje na njegovu razornost, a jutrošnji zemljotres je po karakteristikama veoma sličan zemljotresu koji se pre nekoliko godina dogodio u Akvili.

„Bilans žrtava se još uvek ne zna. Za sada se govori o ukupno 11 žrtava, i to u nekoliko mesta – Amatriče, Arkvata del Tronto, Akumoli i Peskara del Tronto, dok gradonačelnik Akumulija na prvom programu radija RAI 1 govori o stotinama nestalih“, rekla je Zarubica.

Ona je istakla da Ambasada, od prve informacije o zemljotresu, prati sve aspekte katastrofe i u kontaktu je sa nadležnim italijanskim organima.

„U ovom momentu nemamo potvrdu da se među do sada pronađenim žrtavama nalazi neko od naših državljana. Nastojimo da stupimo u kontakt sa organima civilne zaštite da bismo ustanovili da li među povređenima, poginulima ili nestalima ima naših državljana“, kazala je Zarubica.

Ona je dodala da Ambasadu Srbije u Italiji do sada nisu iz Beograda kontaktirale porodice naših građana koji borave u Italiji.

„Aktivno pratimo situaciju i nastojaćemo da obezbedimo informacije što je moguće pre, kao i da posredstvom Ministarstva spoljnih poslova obavestimo našu javnost blagovremeno“, navela je Zarubica.

Snažan zemljotres, jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je jutros u 03.36 sati planinski deo centralne Italije, a broj poginulih je prema do sada objavljenim podacima 21.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar