U trendu

Meksička obala na Pacifiku sprema se za uragan Patriša

Stanovnici meksičke pacifičke obale gde su brojna letovališta i ribarska sela pripremaju se za današnji nalet uragana Patriša, oluje svrstane u najvišu kategoriju pet sa jačinom vetra od 260 kilometara na čas, koji bi po oceni meteorologa mogao da izazove katastrofalne posledice.

Zvaničnici su proglasili vanredno stanje u desetinama opština u meksičkim državama Kolima, Najarit i Halisko gde se nalazi i luka Manzanilo i luksuzno letovalište Puerto Vajarta. Guverner Kolime naredio je zatvaranje škola. 

Jaka kiša padala je kasno sinoć u Manzanilu a meštani su preduzimali poslednje pripreme za dolazak Patriše, koja je prerasla iz tropske oluje u uragan kategorije pet, zbog čega su vlasti žurile da obave sve mere predostrožnosti. 

U samoposlugama u Manzanilu ljudi su kupovali velike količine zaliha, stanovnici su takodje lepili trake na staklima od prozora i radnji da se ne bi razbili, stavljali zaštitu i na dnu vrata da spreše prodor vode.   

Glavna ulica u Manzanilu se lako poplavi i onda odseče pristup ostalim ulicama grada.

U Puerto Vajarti, restorani i radnje su zabarikadirani daskama ili lepljivim trakama, a meštani obavljali poslednje kupovine zaliha pred dolazak oluje.

Američki Nacionalni centar za uragane u Majamiju uzpozorio je da treba ubrzati pripreme i naveo da bi oluja mogla da izazove plavljenje obale, razorne talase i bujične poplave.

„Ovo je izuzetno opasan, uragan koji ima potencijal da izazove katastrfofu“, rekao je meteorolog Denis Feltgen iz centra u Majamiju.

On je rekao da uragan Patriša takodje predstavlja opasnost za američku državu Teksas. Kad stigne da meksičku obalu, mogao bi da donese veliku vlagu koja će se kombinovati sa već jakim padavinama u Teksasu.

Do kasno juče vetrovi uragana Patriša pojačali su se na 260 kilometara na čas, što je oluja kategorije pet, najviši nivo na skali Safir-Simpson koja meri jačinu vetra nekog uragana.

Centar uragana Patriše je oko 320 kilometara jugozapadno od Manzanila a uragan se kretao brzinom od 20 kilometara na sat te se očekuje da stigne do obale izmedju Manzanila i Puerto Vajarte danas posle podne ili uveče.

Meteorolozi predvidjaju da će do tada uragan malo da oslabi ali Centar za uragane na Majamiju je upozorio da će uragan biti i dalje izuzetno opasan kad signe do kopna. 

Upozorenje na uragan na snazi je za meksičku obalu od San Basa do Punta San Telma, dužina obale koja obuhvata Mazanilo i Puerto Vajartu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar