U trendu

Melanija Tramp – od modela do prve američke dame

Melanija Tramp naslediće Mišel Obamu kao američka prva dama, a svoj put do Bele kuće može da zahvali jednom slučajnom susretu 1987. u glavnom gradu njene rodne Slovenije.

Otkad se udala za Donalda Trampa, prošlo je kroz moj dom mnogo novinara. Došli su iz Rojtersa, Vašington Posta, Dejli Mejla. Sve ih je zanimala priča o tome kako sam otkrio Melaniju Tramp, govori danas 78-godišnji slovenački fotograf Stanislav Jerko.

Treća supruga američkog mulitimilionera prvi je put stala pred kameru upravo Jerku, i to još davne 1987. godine, kada je imala 17 godina. Dogodilo se to sasvim slučajno. U Ljubljani se održavala “Januarska revija”, na kojoj su slovenački tekstilci tradicionalno predstavljali nove kolekcije za sezonu proleće – leto. „Budući da sam oduvek radio na toj reviji, izašao sam iz dvorane i na stepenicama zapazio devojku oslonjenu o zid koja je nekoga čekala“, priča Jerko koji se dobro seća Melanije.

„Bila je graciozna, tanka, visoka i elegantna, baš ono što se traži od fotomodela. Prišao sam joj i rekao da sam profesionalni fotograf i da tražim modele za fotografisanje. Isprva me je sumnjičavo gledala, ali videla je da nosim foto – opremu i da nisam neki prevarant pa smo razmenili brojeve telefona i dogovorili se za termin u mom fotostudiju. Došla je u dogovoreno vreme pa smo napravili set fotografija, ali sam znao da ćemo morati da ponovimo zato što je prvi put donela svoju odeću i bila je pomalo nesigurna jer je imala tremu“, kaže slovenački fotograf.

Iz ta dva probna snimanja nastao je prvi Melanijin modni buk, a te su crno-bele fotografije, kad se dvadesetak godina kasnije udala za Trampa, obišle svet.

Kako kaže, poslednji put je video pre nekoliko dana na televiziji: „Gledam je poslednjih nedelja i vidim da se dosta promenila. Budući da živi u Americi, primećujem da se podvrgla nekim estetskim zahvatima, jer tamo svi moraju da budu ‘lepi’, smeje se Jerko i nastavlja: „Drago mi je da nije u tome preterala, a takođe vidim da dosta vežba i da ima odličnu liniju jer to nijedan hirurg ne može da popravi ako se čovek ne bavi nekom aktivnošću. Primetio sam još nešto, što mi je prilično žao. Kada je u kadru sa mužem, Melanija se stalno drži drugog plana i nekako deluje otuđeno i ozbiljno. Mislim da bi ljudi iz protokola trebali da je upozore da to nije dobro. Buduća prva dama je vrlo važna za opšti pojam kandidata i može da pridonese njegovom imidžu. Trebali bi da joj savetuju da stoji bliže njemu i da se više smeje i da deluje sigurnije i ležernije“, smatra iskusni fotograf, koji se i seća upravo takve Melanije, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.