U trendu

Merkel: Bez napretka nema ukidanja sankcija Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Pragu da teško može da se očekuje politička odluka o ukidanju sankcija Evropske unije Rusiji ako ne bude vidljiv pomak u primeni sporazuma iz Minska o rešenju krize u Ukrajini.

„Nemačka i Francuska takodje nastoje da se postigne napredak u realizaciji sporazuma iz Minska, medjutim tokom leta situacija se pogoršala. Veoma je složeno u takvim uslovima doneti neku političku odluku“, kazala je Angela Merkel na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za novinare posle razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom, Merkel je izrazila nadu da će Evropski savet dobiti neke informacije koje bi vodile ukidanju sankcija, ali za sada ih nema“.

Sobotka je odbio zahtev predsednika Miloša Zemana da Češka stane uz članice Unije koje traže bezuslovno ukidanje sankcija Rusiji. Zeman kaže da su sankcije izraz nemoći i strategije gde gube obe strane, a niko ne dobija ništa.

„Sankcije EU Rusiji vezane su za sporazum u Minsku. Dogovorili smo se da ukidamo sankcije ako bude vidljiv izrazit opipljiv napredak. Bez njega ne može ni da se vodi rasprava o jednostranom ukidanju sankcija“, rekao je Sobotka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar