U trendu

Merkel i Oland: Nemačka i Francuska zajedno za uspeh EU

Nemačka i Francuska će zajedno veoma snažno raditi na boljitku i uspehu Evropske unije (EU) na temelju programa koji su čalnici EU usvojili u Bratislavi i koji će ojačati bezbednost, suzbiti ilegalnu imigraciju i terorizam a pokrenuti ekonomski rast i zapošljavanje.

To su danas po završetku vanrednog samita EU izjavili francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Olandom, podvukla da su svi vodji država EU iskazali  „duh saradnje i uverenje da, ako ne saradjujemo, ne možemo uspeti“.

Angela Merkel je podvukla i da je zajednički stav svih lidera Unije bio da se moraju odbraniti zajedničke vrednosti, socijalni i ekonomski model Evrope, istakavši i saglasnost većine lidera Unije kad je reč o jačanju odbrambene strukture i moći EU .

„Mi moramo da imamo na umu zabrinutost naših gradjana“, navela je nemačka kancelarka i posebno ukazala na „veliki problem nezaposlenosti mladih“.

Angela Merkel i Fransoa Oland su podržali predloge predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o prevazilaženju duboke krize EU posle izlaska Velike Britanije iz članstva.

„Jako je važno da posle ‘Bregzita’ Nemačka i Francuska pokažu da delaju zajedno“, istakao je francuski predsednik.

Oland je rekao da je utvrdjen tačan plan sprovodjenja dogovora postignutog danas u Bratislavi, podvukavši da se prevashodno mora osigurati bezbednost i zaštita spoljnih granica Unije, uz snažno jačanje granica Bugarske, Grčke i Italije i upućivanje pojačanja u graničnoj straži i opremi.

„Moramo ojačati granice i pomoći Grčkoj, Bugarskoj i Italiji i obezbediti da se sporazum o tome(s Turskom) potpuno sprovodi“, stavio je do znanja Oland, koji s tim u vezi rekao da ministri odbrane EU već uveliko pripremaju planove za jačanje odbrambene moći Unije.

Francuski predsednik i italijanski premijer Mateo Renci su takodje naglasili da se moraju osetno ojačati programi pomoći afričkim zemljama da bi se odatle zaustavila navala migranata.

I, kako je stavio do znanja Oland, „kad je u pitanju bitka protiv terorizma, neizostavno moramo razviti mehanizme za garantovanje bezbednosti naših gradjana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.