U trendu

Merkel: Još je moguć sporazum s Grčkom

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je jutros da je „uverena“ da je „još moguć“ sporazum Grčke i njenih kreditora.

„I dalje sam uverena da tamo gde ima volje, ima i načina“, rekla je Merkel u govoru nemačkim poslanicima Bundestaga i dodala da „ako grčki zvaničnici imaju volje, sporazum je još moguć“.

Za to, rekla je kancelarka, Grčka treba „odlučno da se posveti“ strukturnim reformama koje je prethodna vlada obećala poveriocima.

Grčka država i njeni kreditori – Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija – mesecima pokušavaju da postignu sporazum o deblokadi poslednje tranše pomoći, zakasnele od marta, koja je Atini neophodna da plati dospele obaveze.

Merkel je rekla da je Grčka poslednjih godina neprestano odbacivala sprovođene značajnih reformi u svojoj privredi, posebno na tržištu rada.

„To se nije promenilo. Napori Nemačke usmereni su na održavanje Grčke u evrozoni“, ponovila je kancelarka koja je poslednjh nedelja više puta razgovarala sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Grčka pokušava da dobije pomoć pre kraja juna kada joj dospeva velika tranša duga. Da bi to dobila, mora da se obaveže na nove reforme, od kojih su mnoge suprotne izbornim obećanjima Ciprasa i njegove radikalno levičarske stranke Sirize.

Grčko pitanje tema je današnjeg sastanka ministara finansija evrozone u Luksemburgu, ali sa nemačke i sa grčke strane zvanićnici su najavili da se ne očekuje da će se danas postići neko rešenje.

Angela Merkel je još rekla poslanicima da je evro-zona jača nego pre pet godina, iako se sada bori sa novm krizom u Grčkoj.

Rekla je da je Evropa daleko odmakla i da se to vidi po tome što se drugačije ophodi prema toj krizi nego pre pet godina, na početku sprovođenja reformskih mera.

Merkel je ocenila da je „Grčka poslednjih pet godina uživala evropsku solidarnost bez presedana“, i naglasila da zemlje moraju same da ulože napore u zamenu za pomoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar