U trendu

Merkel: Mnogi britanski zahtevi su opravdani

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas, uoči evropskog samita ključnog za opstanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, da su brojni britanski zahtevi da se Unija reformiše „opravdani“.

„Ne radi se samo o britanskim interesima, oko nekih stvari i nekih pitanja je upravo suprotno. Brojne tačke su opravdane i razumljive“, rekla je Merkel u obraćanju Bundestagu gde je izložila stav Nemačke pre samita koji će biti održan sutra i preksutra.

Čak i o osetljivom pitanju ograničenja socijalnih davanja za državljane drugih zemalja EU Merkel je podržala britanskog premijera Dejvida Kamerona.

„Ti zahtevi su takodje razumljivi i opravdani.. očigledno da bi trebalo da svaka zemlja članica može da zaštiti svoj socijalni sistem od zloupotreba“, rekla je ona.

„Kao i Dejvid Kameron i ja smatram da mi unutar EU treba da uradimo više po pitanju konkurentnosti, transparentnosti i birokratije. Nemačka i Velika Britanija dele ta uverenja već nekoliko godina“, rekla je ona.

Merkel je rekla da će nemačka vlada učiniti sve u svojoj moći da na kraju krajeva ne profitira samo Velika Britanija već takodje i Nemačka i cela Evropa.

„U našem je interesu da Velika Britanija bude jak član unutar jake Evrope“, dodala je nemačka kancelarka.

Kameron je obećao svojim sugradjanima referendum o ostanku Velike Branije u EU. On se nada da će izdejstvovati kompromis sa ostalim članicama Unije tokom samita 28 šefova država ili vlada u četvrtak i petak u Briselu, što bi omogućilo da se organizuje referendum već u junu.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predstavio je 2. februara nacrt sporazuma u odgovoru na britanske zahteve da bi se izbegao „Bregzit“, odnosno izlazak Britanije iz EU, ali ima brojnih tačaka neslaganja počev od imigracije preko politčkog suvereniteta do upravljanja ekonomijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.