U trendu

Merkel: Ne odustajemo od svojih principa kada je u pitanju politika prihvata izbeglica

Nemačka kancelarka Angela Merkel odlučno je danas odbacila pozive da se razmotri politika prihvata izbeglica i migranata u Nemačkoj nakon napada koji su izbeglice počinile u toj zemlji poslednjih dana.   

Džihadisti „žele da dovedu u pitanje našu spremnost da dočekamo ljude u nevolji. Mi se tome odlučno suprotstavljamo“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, prenose agencije.

Politika prihvata izbeglica i migranata Angele Merkel ponovo je na meti kritika u Nemačkoj gde vlada vrlo napeta atmosfera posle četiri napada za nedelju dana, od kojih je za dva preuzela odgovornost Islamska država.

„I danas sam kao i ranije uverena da ćemo uspeti u istorijskom iskušenju, u ovom vremenu globalizacije“, poručila je nemačka kancelarka.  

Ona je rekla da će se „Nemačka držati svojih principa“ u pružanju uotičišta onima koji su u nevolji.

Kancelarka je dodala da je namera napadača bila da „šire strah i mržnju medju kulturama i verama“.

U cilju sprečavanja napada, Merkel je predložila nove mere koje se izmedju ostalog odnose na razmenu informacija, praćenje društvenih mreža i prodaju oružja preko interneta.

Merkel je rekla da će Nemačka učiniti sve što je u njenoj moći da rasvetli ko stoji iza „varvarskih“ napada, ističući da to duguje ne samo žrtvama, njihovim porodicama i Nemcima, već i drugim izbeglicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.