U trendu

Merkel: Nemačka će smanjiti priliv izbeglica

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na kongresu svoje Hrišćansko-demokratske unije da će Nemačka smanjiti priliv izbeglica i dodala da je uverena da će Evropa položiti „istorijski test“ koji je pred njom.

Merkelova je istakla da je njena odluka sa početka septembra da primi u Nemačku izbeglice koje su u većem broju bile zaglavljene u Mađarskoj bila „humanitarni imperativ“, prenela je agencija AP.

„Nešto što je do tada bilo daleko od nas i mogli smo da vidimo samo na televiziji, sada nam se bukvalno pojavilo na kućnom pragu“, istakla je ona.

„Rat u Siriji, bombardovanje naroda od strane režima predsednika Bašara Asada, širenje Islamske države u Siriji i Iraku, činjenica da Libija nema funkcionalnu vladu, situacija u Avganistanu – sve to više nije daleko od nas, već nam se približilo“, navela je Merkelova.

Iako je ponovo istakla da se drži svog principa pomoći izbeglicama, ona je ukazala i na cilj da se njihov broj smanji.

„Mi želimo da smanjimo i smanjićemo broj izbeglica, jer je to u svačijem interesu“, istakla je nemačka kancelarka, čija zemlja bi, prema procenama, od početka krize do kraja godine mogla da primi ukupno jedan milion izbeglica.

Merkelova je izbegličku krizu opisala kao „istorijski test“ za Evropu“, a ovu godinu kao „neverovatnu godinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar