U trendu

Merkel: Nemačku će promeniti izbeglice

Nemačku će promeniti ogroman priliv izbeglica, ocenila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel i obećala da će učiniti sve da te promene za zemlju budu „pozitivne“.

„Ono što danas živimo jeste nešto što će nastaviti da nas okupira narednih godina, da nas menja, i želim da ta promena bude pozitivna i mislimo da ćemo u tome uspeti“, rekla je Merkelova novinarima u Berlinu.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Nemačka za mnoge ljude postala „zemlja nade. „To je nešto vrlo dragoceno, to nije bilo uvek tako, ako pogledamo našu istoriju“, rekla je ona.  

Merkelova je apelovala na EU da uloži zajednički napor u rešavanju izbeličke i migrantske krize. „Samo ćemo uz evropsku solidarnost ispuniti zadatak“, ocenila je nemačka kancelarka.

Na istoj konferenciji za novinare, vicekancelar Zigmar Gabrijel rekao je da „Nemačka, Austrija i Švedska ne mogu da budu jedine zemlje koje će prihvatiti izbeglice“.

Vlada Nemačke saopštila je da će sledeće godine izdvojiti šest milijardi evra za pomoć za nekoliko stotina hiljada izbeglica koje će, kako se procenjuje, doći u tu zemlju.

U Nemačkoj se do kraja godine očekuje oko 800.000 izbeglica koje beže od rata i siromaštva.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je danas da će njegova zemlja prihvatiti 24.000 izbeglica, kao i da su se on i Angela Merkel dogovorili o mehanizmu ili ključu raspoređivanja migranata u Evropi.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao, međutim, da nije spreman da se uključi u taj plan i postavio pitanje kako uopšte može sistem kvota EU za migrante da bude uspešan.

O migrantskoj krizi je danas u Berlinu sa Angelom Merkel razgovarao i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar