U trendu

Merkel potvrdila da će se kandidovati za četvrti mandat

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je večeras da će se na opštim izborima sledeće godine kadidovati za četvrti mandat na čelu vlade. 

Merkel je, posle sastanka sa visokim zvaničnicima svoje vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) novinarima u Berlinu rekla da je „bukvalno beskrajno razmišljala o toj odluci“ i da je „spremna da se ponovo kandiduje za tu funkciju“.  

Merkel je dodala da će se kandidovati kako bi se „borila za demokratske vrednosti“ i upozorila da će izbori „biti veoma teški“, prenele su agencije.

„Borba za naše demokratske vrednosti i slobodu, kao i odbrana našeg načina života, biće ključni elementi našeg programa“, rekla je Merkel. 

Nemačka agencija dpa prenela je ranije danas, pozivajući se na izvore u sedištu CDU, da će se Merkelova ponovo kandidovati na izborima sledeće godine.

Merkel je prošlog petka, posle sastanka sa liderima SAD, Španije, Italije, Francuske i Velike Britanije, izjavila da oseća da ima dužnost da služi Nemačkoj i Evropi, čime je nagovestila da bi mogla ponovo da se kandiduje.

Ukoliko bi šezdesetdvogodišnja kancelarka pobedila na izborima 2017. godine i okončala četvorogodišnji mandat, ona bi izjednačila rekord svog nekadašnjeg stranačkog mentora Helmuta Kola, prvog kancelara koji je u posleratnoj Nemačkoj na toj dužnosti proveo 16 godina.

Merkel je na izborima 2005. godine postala prva žena na čelu nemačke vlade i ujedno i prvi lider ujedinjene Nemačke koji je odrastao u nekadašnjoj socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.