U trendu

Merkel, Renci: Vratiti kućama migrante koji ne mogu da ostanu

Italijanski premijer Mateo Renci i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se u sredu da pojačaju napore kako bi migrante koji nemaju prava na azil u Evropi poslali nazad u zemlje iz kojih potiču, javlja AFP.

„Svi mi u Evropi moramo raditi na repatrijaciji onih koji nemaju prava da ostanu… Nezamislivo je da sve možemo da primimo“, rekao je Renci posle sastanka sa Merkelovom u italijanskom gradu Maranelu.

U istom tonu, Merkel je rekla da ne mogu svi migranti da ostanu u Evropi.

„I Italija ima isti problem, dakle imamo zajedničku agendu. Oni koji nemaju pravo da ostanu moraju da budu vraćeni u zemlje iz kojih potiču“, istakla je nemačka kancelarka.

Ona je ukazala na sporazum koji su EU i Turska potpisali u martu, s ciljem da se zaustavi priliv migranata u Evropu, kao na primer kako saradnja može da pomogne da se zaustavi ilegalna migracija.

Dodala je da bi trebalo upotrebiti ekonomske podsticaje kako bi oni koji planiraju da emigriraju ostali u svojim zemljama.

„Važno je da postignemo dogovor sa zemljama iz kojih migranti potiču“, rekla je Merkel, dajući kao primer sporazum Italije, Francuske i Nemačke sa Malijem i Nigerom u cilju unapređenja ekonomskog rasta u supsaharskim zemljama.

Merkel je takođe u sredu, prilikom posete Italiji, izrazila žaljenje zbog smrti 292 ljudi u zemljotresu koji je prošle nedelje pogodio centralnu Italiju, rekavši da je Nemačka spremna da pomogne u obnovi Italije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.