U trendu

Merkel se nada skorom rešenju spornih pitanja s Turskom

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas nadu da će Turska uskoro ukinuti zabranu nemačkim poslanicima da poste vojnu bazu IndÅŸirlik, Å¡to je bila odmazda zbog rezolucije nemačkog parlamenta u kojoj se označava kao genocid masovno ubijanje Jermena u Turskoj za vreme Otomanskog carstva 1915. godine.

„Verujem da je moguće da narednih dana imamo dobre vesti kada je reč o tom vrlo opravdanom zahtevu“, rekla je danas Merkel posle sastanka sa turskim predsednikom RedÅŸepom Tajipom Erdoganom na margini samita G20 u HangdÅŸuu, u Kini.

Zvanična Ankara oštro je protestovala zbog izglasavanja rezolucije kojom je nemački Bundestag u junu priznao kao genocid masovno ubijanje Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine, i ta rezolucija je izvor mnogih tenzija izmedju dve zemlje poslednjih meseci.

Kao uzvratnu meru Ankara je zabranila nemačkim poslanicima pristup vojnoj bazi Indşirlik na jugu Turske, gde su stacionirani nemački vojnici u okviru kampanje protiv grupe Islamska drşava.

Merkel, njen portparol kao i nemački ministar spoljnih poslova su u petak rekli da ta rezolucija nema pravnu snagu i da se ne nameće nemačkoj vladi. Ta izjava bila je protumačena kao nastojanje da omekša stav Turske koja je ključni partner EU i Nemačke u migrantskoj krizi.

Medjutim, izvori neslaganja ostaju brojni i Turska preti da prekine sporazum sa EU kojim je zaustavljen priliv migranata u Evropu ako njeni gradjani ne budu oslobodjeni viza za putovanje u zemlje šengenske zone. Ankara medjutim odbija da ispuni neke od uslova EU za dobijanje ovih viznih olakšica.

Turske vlasti su tako bile nezadovoljne što Nemačka nije dozvolila Erdoganu da se preko videa obrati demonstracijama njegovih pristalica u Nemačkoj. Ankara takodje loše gleda na kritike masovnih hapšenja sprovedenih posle neuspelog puča ovog leta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.