U trendu

Merkelova podržava rezoluciju o genocidu nad Jermenima

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava rezoluciju o genocidu nad Jermenima o kojoj će se sutra izjasniti poslanici Bundestaga, ali neće učestvovati u glasanju zbog neodložnih obaveza i sastanaka, potvrdio je portparol nemačke Vlade Kristijan Virc.

On je potvrdio da je Merkelova juče na probnom glasanju u svojstvu poslanika dala glas za rezoluciju.

Martin Šefer, portparol šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera koji se javno usprotivio usvajanju rezolucije, rekao je da se nada da odluka Bundestaga neće pojačati tenzije u odnosima izmedju Nemačke i Turske.

Turski premijer Binali Jildirim nazvao je danas rezoluciju „apsurdnom“ i dodao da će njeno usvajanje nepovoljno uticati na odnose izmedju Ankare i Berlina.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je juče u telefonskom razgovoru sa Merkelovom zabrinutost zbog mogućeg usvajanja rezolucije.

Sa druge strane, jermenski predsednik Serž Sarkisijan izrazio je nadu u intervjuu za nemački list Bild da reakcije Turske neće uplašiti nemačke poslanike i ocenio da usvajanje rezolucije neće dovesti u pitanje sporazum izmedju EU i Turske o rešavanju izbegličke krize.

Ukupno 630 poslanika Bundestaga izjasniće se sutra o rezoluciji pod naslovom „Sećanje na genocid nad Jermenima i drugin hrišćanskim narodima 1915. godine“, koju su predložile vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.