U trendu

Merkelova traži kvote za izbeglice „bez gornje granice“

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od Evropske unije da postigne dogovor o proporcionalnoj podeli izbeglica bez ograničenja njihovog broja, čime je otišla mnogo dalje u odnosu na plan koji je danas predstavila Evropska komisija, i naglasila da se podnosioci zahteva za azil sa Balkana moraju što pre vratiti u svoje zemlje.

Merkel je rekla da ljudi, koji nisu pobegli od političkog progona ili rata, bez obzira koliko im je teška lična sudbina, ne mogu ostati u Nemačkoj i da se to, pre svega, odnosi na one sa Balkana koji, kako je istakla, što pre moraju biti vraćeni nazad u svoje domovine.

Ona je upozorila da se svi koji dolaze u Nemačku moraju pridrižavati zakona i propisa.

Merkel je, govoreći o izbeglicama i Evropskoj uniji, ukazala na potrebu obavezujućeg dogovora o raspodeli izbeglica između država članica, „prema pravednim kriterijumima“, rekla je Merkelova u obraćanju nemačkom parlamentu, a prenela je agencija AFP.

„Ne možemo da kažemo da ćemo raspodeliti fiksni broj izbeglica. Ne možemo samo da odredimo gornju granicu broja izbeglica i da kažemo “Baš nas briga za one iznad te granice““, istakla je nemačka kancelarka.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu novi plan za raspoređivanje širom Evrope izbeglica sa ratom zahvaćenih područja Bliskog Istoka i Afrike.

Plan predviđa da zemlje članice solidarno prime ukupno 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze mahom u Grčkoj i Španiji.

Merkelova je u parlamentu svoje zemlje istakla da bi „bio korak napred da postignemo ono što je Junker danas predložio“, ali je dodala i da je izazov dublji od proste raspodele izbeglica.

Ona je istakla da se, s obzirom na očekivanih 800.000 izbeglica u ovoj godini u Nemačkoj, „ne može jednostavno dalje raditi onako kako se do sada radilo“ i upozorila da prebacivanja opozicije da će se Nemačka zbog izbeglica morati zaduživati, nisu od pomoći.

„Mi sada, jednostavno, moramo delovati“, rekla je Merkelova i dodala da se sada ne radi samo o tome da se ubrza proces donošenja odluka o statusu azilanata ili povećanju finansijskih izdvajanja za njih, već i o „izvlačenju osnovnih pouka iz prošlosti“.

Ona je dodala da bi mnoge izbeglice iz ratnih područja i oni koji traže azil možda mogle dugoročno ostati u Nemačkoj.

„Zato moramo mi integraciju od početka priznati kao najviši prioritet“, rekla je Merkelova.

Ako bi to uspelo, onda bi, smatra Merkelova, aktuelna reka izbeglica imala više šansi nego rizika za Nemačku.

Ona je, ukazujući na potrebu da se ljudi sa Balkana brzo vrate u svoje domovine, upozorila da se svi oni koji dolaze u Nemačku moraju pridržavati zakona i pravila i da protiv takozvanih „paralelnih društava“ neće biti tolerancije.

Napade na izbeglice i njiihove domove ona je nazvala sramnim i odvratnim i naglasila da tu mora zakon da se sprovodi, ali i u oblasti interneta.

Merkelova je hvalila nemačku privredu, dobru konjunkturu i nisku zaposlenost – najnižu od 1991. godine.

Ona je istakla da, uprkos izbegličke krize, Nemačka ne želi novo zaduživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.