U trendu

Mesec dana posle uragana malo pomoći Haitiju

Stabla izvaljenog drveća još su na poljima i po plažama, a kuće su pokrivene plastičnom folijom – ništa se nije promenilo mesec dana od prolaska razornog uragana „Metju“ južnom obalom Haitija.

Stanovnici se nadaju da će popraviti kuće, ali zbog gubitka useva nemaju novca da kupe materijal, i očajnički traže pomoć.

U mestu Les Kajes bilo je protesta zbog toga što su neki „važni ljudi“ prodavali pomoć koju su dobili.

Jedan dečak je u utorak poginuo u gužvi prilikom istovara broda s humanitarnom pomoći.

Dobiti bilo kakvu pomoć predstavlja izazov za desetine hiljada ljudi, a u velikoj oblasti pogodjenoj uraganom nije sprovedena nikakva sveobuhvatna analiza potreba.

Pitanje bezbednosti je najvažnije i za lokalne vlasti i za medjunarodne agencije.

„Frustracija stanovništva je legitimna, ali pljačkanje pomoći i ometanje distribucije, to ne pomaže nikome“, rekao je šef kancelarije Operacija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Džon Ging.

„Ali, ako se pogleda šta su sve ljudi dobili i kvalitet pomoći, to je ipak dobra operacija“, dodao je on.

Mesec dana posle razornog uragana, Svetski program za hranu (WFP) je distribuirao namirnice za skoro 400.000 ljudi. To jeste vitalna, ali nedovoljna podrška, jer UN procenjuju da je pomoć potrebna za skoro četiri puta više Haićana.

I novca nestaje: organizaciji WFP treba 58 miliona dolara da zadovolji potrebe i organizuje logistiku u udaljenim teško dostupnim područjima. Do sada je dobila samo 18 miliona.

Nedovoljno finansiranje ogorčilo je direktora operacija OCHA koji osudjuje neiskrenost bogatih zemalja.

„DA G7 i G20 poštuju svoju obavezu i daju 0,7 odsto svog BDP-a kao razvojnu pomoć, imali bismo 158 milijardi dolara više na raspolaganju za humanitarnu pomoć i razvoj“, rekao je Džon Ging.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar