U trendu

Minhenski dogovor će učvrstiti ruske operacije u Siriji

Američki senator Džon Mekejn osudio je danas prekid vatre u Siriji, koji je dogovoren ove nedelje na skupu u Minhenu, ocenjujući da će to „učvrstiti rusku vojnu agresiju“ u toj zemlji.

„Dogovor o prekidu neprijateljstava velikih sila u Minhenu omogućiće nastavak napada na Alep“, rekao je Mekejn i dodao da dogovor zateva prekid vatre, ali omogućava Rusiji da nastavi bombardovanje u kojem stradaju civili.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom „prekidu neprijateljstava“ u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbednosne konferencije o Siriji deo je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

Mekejn je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin „nije slučajno sada pristao na prekid vatre“.

„Već smo to videli u Ukrajini. Rusija se uvek gura da ima vojnu prednost, menja situaciju na terenu i pregovara kako bi zadržala mogućnost da nastavi borbu“, ocenio je američki senator.

Prema njegovim rečima, Putin ne želi saradnju sa SAD o rešavanju sirijskog konflikta već da ojača režim sirijskog predsednika Bašara el Asada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.