U trendu

Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj poseti Iraku

Američki ministar odbrane Ešton Karter razgovarao je danas u Bagdadu sa iračkim zvaničnicima o borbi protiv džihadista Islamske države i strategiji za zauzimanje grada Mosula.

Tokom svoje druge posete Iraku u poslednja tri meseca, u koju je došao nenajavljeno, Karter se sastao sa iračkim premijerom Hajderom al-Abadijem i ministrom odbrane Haledom al-Obeidijem.

Njegova poseta usledila je dva dana nakon što su iračke snage oslobodile vazdušnu bazu Kajara, što je jedna od ključnih faza u bici za preuzimanje kontrole nad Mosulom, koji je od juna 2014. u rukama džihadista.

Karter je izrazio žaljenje zbog terorističkog napada Islamske države u Bagdadu, u kojem je 4. jula ubijeno oko 300 ljudi, što je najveći bilans od početka američke invazije na Irak 2003. godine.

On je takodje čestitao Abadiju uspehe iračke vojske u borbi protiv džihadista.

Karter je ranije danas novinarima u vojnom avionu kojim je doleteo u Irak rekao da će sa Abadijem razgovarati o daljim koracima u vojnoj kampanji i bici za Mosul, a kao krajnji cilj naveo je preuzimanje potpune kontrole iračkih snaga nad celom teritorijom zemlje.

SAD su u Iraku rasporedile oko 4.000 vojnika kao pomoć iračkim snagama u ratu sa Islamskom državom, a u Siriju su poslate stotine američkih vojnika da pomognu pobunjenicima i Kurdima, dok avijacija medjunarodne koalicije pod vodjstvom SAD bombarduje džihadiste u obe zemlje.

Karter je danas rekao da će medjunarodna vojna koalicija na čelu sa SAD koristiti vazdušnu bazu Kajara kako bi pomogle iračkoj vojsci u borbi za preuzimanje kontrole nad Mosulom.

On je naveo da su SAD spremne da udju u bitku za Mosul ukoliko je potrebno, dodavši da je to moguće već za nekoliko nedelja.

Karter je, takodje, kazao da su američke trupe juče nakratko posetile vazdušnu bazu Kajara na severu Iraka, koja će biti jedno od strateških uporišta medjunarodne vojne koalicije pod vodjstvom SAD i iračkih snaga u borbi za oslobadjanje Mosula.

On je najavio da će SAD poslati još 560 trupa da pomognu u konstituisanju baze.

Irački premijer Hajder al-Abadi nazvao je oslobadjanje Kajare ključnim korakom za dalje napredovanje ka Mosulu i njegovom konačnom preuzimanju od džihadista.

Američki predsednik Barak Obama u aprilu je odobrio plan pomoći iračkoj vojsci, ali snage medjunarodne koalicije još ne učestvuju u bici za Mosul direktno na linijama fronta.

Karter i Obama kritikovani su zbog sporog napredovanja operacija protiv islamista, posebno u Siriji, nakon čega je Pentagon preduzeo niz mera, kao što su formiranje antidžihadističkih snaga na severu Sirije i povećanje broja vojnih savetnika iračkih snaga.

Tokom posete Bagdadu, Karter će se sastati sa komandantom američkih snaga za borbu protiv džihadista Šonom Mekfarlandom, a telefonom će razgovarati sa vodjom autonomne oblasti Irački Kurdistan Masudom Barzanijem.

SAD su obećale 415 miliona dolara pomoći kurdskim jedinicama koje se u bici za Mosul bore protiv Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.