U trendu

Ministar odbrane SAD u poseti Avganistanu

Američki ministar odbrane Ešton Karter doputovao je danas u zvaničnu posetu Avganistanu, gde će se sastati sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, prenela je agencija Frans pres.

Karter, čiji je dolazak u Avganistan držan u tajnosti, sleteo je jutros u američku vojnu bazu u Bagramu, udaljenom 50 kilometara od glavnog grada Kabula, u koji je potom otišao, javlja Frans pres sa lica mesta.

On će se u Kabulu sastati sa predsednikom Ašrafom Ganijem, a zajednička konferencija za novinare biće održana tokom popodneva u predsednčkoj palati.

Karter je u ime američkog predsednika Baraka Obame učestvovao prošle nedelje na samitu NATO-a u Varšavi, a juče je nenajavljeno posetio Bagdad, gde je sa iračkim zvaničnicima razgovarao o daljim koracima u bici za oslobadjanje Mosula od Islamske države i pojačanju vojnog prisustva SAD u Iraku.

Bela kuća saopštila je uoči samita NATO-a odluku o zadržavanju 8.400 američkih vojnika u Avganistanu do početka sledeće godine, iako je prvobitno bilo planirano smanjenje kontingenta sa 9.800 na 5.500 vojnika.

Obama je na početku svog prvog predsedničkog mandata 2008. godine obećao da če okončati ratove i američko prisustvo u Iraku i Avganistanu, ali do toga nije došlo zbog pogoršanja bezbednosne situacije u tim zemljama.

Američke snage u Avganistanu, u okviru operacije „Odlučna podrška“ (Resolute Support), pružaju tamošnjoj vojsci podršku u borbi protiv islamista.

Članice NATO-a dogovorile su se u Varšavi da zadrže oko 12.000 svojih vojnika u Avganistanu do početka 2017. godine, a odobrena su i finansijska sredstva avganistanskim snagama od oko 5 milijardi dolara, od čega su 3,5 milijardi obezbedile SAD.

NATO zauzvrat od avganistanske vlade zahteva sprovodjenje reformi za borbu protiv korupcije i kršenja ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.