U trendu

Ministarski sastanak EU o migrantskoj krizi 14. septembra

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) održaće u Briselu 14. septembra hitan sastanak o krizi sa izbeglicama, saopštio je predsedavajući EU, Luksemburg.
„Migrantska situacija izvan i unutar granica EU od nedavno je poprimila neviđene razmere“, navodi se u saopštenju.

„U cilju procene situacije na terenu i preduzimanja političkih koraka i novih inicijativa u rešavanju tog pitanja, ministar za migracije i azil Luksemburga Žan Aselborn odlučio je da organizuje vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova“, piše u saopštenju.

To je saopšteno posle sastanka ministara unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske i Velike Britanije koji su danas zatražili bolje regulisanje stanja s izbeglicama koje stižu na jug Evrope, a traže i jedinstven spisak zemalja koje se smatraju sigurnim, te se migrantima iz njih ne može priznati status izbeglica.

Ministri Tomas de Mezijer, Bernar Kaznev i Tereza Mej ocenili su da je do kraja godine potrebno utvrditi „žarišne tačke“ – centre za trijažu u Grčkoj i Italiji gde bi se izbeglice identifkovale i registrovale što bi vlastima pomoglo da brže utvrde kome je potrebna zaštita.

Nemačka, u kojoj je ove godine veliki broj ljudi iz balkanskih zemalja podneo zahteve za azil, želi da se što pre utvrdi koje su sigurne zemlje, što bi olakšalo vraćanje odbijenih podnosilaca zahteva.

Berlin, Pariz i London predlažu da se hitno uvede sistem brzog rešavanja zahteva za azil i da se smesta vraćaju migranti koji nemaju ni razloga ni osnova za traženje azila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.