U trendu

Ministri EU: Mora se pomoći Srbiji i Makedoniji oko teškog pitanja izbeglica

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Amsterdamu jednoglasno zauzeli stav da „Unija mora pomoći državama Zapadnog Balkana u hvatanju u koštac s veoma teškim pitanjem“ masovnog priliva imigranata, izjavio je Bert Kunders, šef diplomatije Holandije, predsedavajućeg EU.

Kunders je, posle nezvanične rasprave o izbegličkoj krizi i razmene mišljenja ministara EU s kolegama iz Turske, Srbije, Makedonije i Albanije, naglasio da je bilo važno zajednički razmotriti kako zaustaviti krizu „zato što zabrinutost zbog upravljanja granicama raste“.

Na završetku zasedanja Kunders je upozorio da preti opasnost da se nastavi s jednostranim merama postavljanja ograda, ograničavanja broja ulaska i vraćanja pridošlica.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je novinarima rekla da su šefovi diplomatija EU jednoglasno zauzeli stav da je sad poslednji čas da se u potpunosti sprovedu sve odluke i mere koje je je EU prošle godine usvojila da bi zaustavi nekontrolisani masovni priliv imigranata, da se zaštite spoljne granice Evrope i da se razluči jasno ko su izbeglice, a ko migranti bez prava na azil koji moraju da se vrate u zemlje porekla.

„Važno je da su šefovi diplomatija EU s kolegama iz država kandidata za članstvo u EU obavili suštastvenu razmenu mišljenja o upravljanju izbegličkom krizom, za koju delimo odgovornost i zato moramo zajedno naći rešenja, jer, inače, nećemo moći uopšte da nadjemo izlaz“, kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je to snažna poruka upućena unutar i izvan EU, budući da evropska integracija posebno zemalja Zapadnog Balkana i Turske ima dodatu vrednost sama po sebi, jer su potrebne zajedničke politike i orudja da bi se uhvatili u koštac s dogadjajima koji se tiču svih.

„Mi smo“, kako je napomenula, „na istom kontinentu, na istom brodu, a zajednički stav svih ministara je bio da sad moraju da se sprovedu u potpunosti i svi elementi odluka i mera koje je EU usvojila prošle godine“.

Na pitanje novinara u kojoj meri od mnogih članica EU kritikovane grčke vlasti rade na obećanom postavljanju kontrolnih punktova i obezbedjenju pomorske granice EU prema Turskoj, Mogerini je objasnila da su grčki ministri inostranih poslova i odbrane u Amsterdamu obećali da će sve učinii da se to što pre postigne.

Oni su se, dodala je, žalili da nemaju dovoljnu logističku pomoć EU i ukazali na ogromne probleme zaustavljanja migranata na veoma dugoj i veoma razudjenoj obalnoj i ostrvskoj granici.

Mogerini je navela i da je EU već iz budžeta spremila milijardu od tri milijarde evra podrške Turskoj i da očekuje da turske vlasti, koje su to ponovo obećale, učine opipljive korake da zaustave prolazak migranata, saradjuju s evropskim graničnim vlastima i razbiju moćne mreže krijumčara na turskoj teritoriji.

Ona je dodala da vlasti u Ankari već sprovode neke elemente akcionog plana EU-Turska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.