U trendu

Ministri EU o Siriji, izbeglicama, terorizmu

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će se u Briselu sastati da razmotre imigrantsku krizu, napore ka političkom rešenju u Siriji i bitku protiv terorizma u dramatičnoj situaciji posle atentata u Parizui proglašenja ratnog i vanrednog stanja u Francuskoj.

Ministri inostranih poslova EU će sagledati da li se i u kojoj meri već sprovode odluke susreta vodja Unije i Zapadnog Balkana, kao i samita EU-Afrika o „izbegličkoj i migrantskoj krizi dosad nevidjenih razmera“, rekli su novinarima zvaničnici Saveta ministara EU.

To su pre svega odluke da se bez odlaganja zaštite spoljne granice i na medjama u Grčkoj i Italiji postave „vruće ulazne tačke“ za popis, utvrdjivanje identiteta i razlučivanje ko su ratne izbeglice, a ko migranti iz materijalnih razloga koji ne mogu dobiti azil u EU i moraju biti vraćeni u zemlje odakle su došli.

Takodje će se utvrditi koliko su napredovali planovi i obećanja pojedinih zemalja EU i Srbije i Makedonije da se duž „zapadnobalkankog puta izbeglica“ do kraja godine uspostavi 50 hiljada privremenih smeštajnih mesta za imigrante, a isti toliki kapaciteti i u Grčkoj.

Evropski ministri će razmotriti i hitnu potrebu da Evropska unija pruži što je moguće više jedinstven odgovor i mere na terorističke napade u Parizu, što je zatražila i francuska vlada.

Takodje će na radnom stolu ministara biti i najnoviji planovi za pokretanja političkog rešavanja krize u Siriji, koje su juče u Beču utanačile ključne zemlje angažovane vojno i politički u Siriji, kao i rezultati susreta vodja Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Antaliji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar