U trendu

Ministri EU: Zbog neizvesnih odnosa sa SAD jačamo evropsku odbranu

Šefovi diplomatija Evropske unije danas u Briselu razgovaraju o željenim partnerskim odnosima sa SAD u času kad kod većine vlada EU postoji podozrenje da američka spoljna politika administracije na čelu s novim predsednikom Donaldom Trampom može biti delom nepovoljna po interese Unije.

Ministri spoljnih poslova EU iz tih razloga takodje razmatraju jačanje operativne sposobnosti evropske odbrane s ciljem da EU bude u stanju da i vojno osujeti ugrožavanje evropskih interesa prvenstveno u geopolitičkom okruženju Unije.

Većina država EU su i članice NATO i neke od njih smatraju da najava novoizabranog predsednika Trampa da i evropske saveznice najpre treba da se više pobrinu i plate za sopstvenu odbranu, navodi na zaključak da će Amerika smanjiti svoj udeo i upliv u tom političko-vojnom savezu.

SAD, prema Trampovom programu vlasti, žele da američko učešće u fondovima NATO smanje sa 45 odsto na 37 odsto.

Tramp je ocenio da je „NATO zastareo“ i podložan preuredjenju, a najavio je i pragmatično dogovaranje s dosad „prokaženom“ Rusijom u rešavanju svetskih problema od Sirije do Ukrajine.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je izjavila da će današnjem ministarskom zasedanju podneti na uvid Globalnu strategiju o evropskoj bezbednosti i odbrani čiji je cilj jačanje evropske odbrambene strukture, ali je podvukla da to neće biti „evropska armija“, već struktura u podršku delovanju zajedno s NATO.

„Evropska odbrana mora biti znatno delotvornija i ubedljivija radi bezbednosti gradjana EU“, objasnila je Federika Mogerini, a planira se da EU ojača, objedini komandovanje i delovanje postojećih „borbenih grupa“ koje bi postale neka vrsta snaga EU za brzo reagovanje.

Visoka predstavnica EU je naglasila da će ministri danas razmotriti veoma pogoršane odnose s Turskom, ali je predočila da će lideri EU u decembru odlučiti o eventualnom obustavljanju pregovora o članstvu s Ankarom, što traže neke članice Unije zbog kršenja ljudskih prava, vladavine zakona i demokratskih sloboda u Turskoj.

Šefovi diplomatija EU su danas zatražili od vlasti u Teheranu da potpuno sprovede u delo od Saveta bezbednosti UN odobreni sporazum o upotrebni nuklearne energije u Iranu jedino u civilne, a ne vojne svrhe.

Novoizabrani američki predsednik Tramp je izjavio da će tražiti preispitivanje ovog sporazuma da bi se obezbedilo njegovo potpuno sprovodjenje u delo.

Ministri spoljnih poslova EU su sinoć u Briselu, na večeri, nezvanično razmotrili buduće odnose s administracijom američkog predsednika Trampa i stavili do znanja da i dalje čekaju da vide kakva će biti buduća spoljna politika Vašingtona.

Oni su naglasili da će raditi na jačanju partnerstva EU i SAD na temelju evropskih vrednosti, načela i interesa i uz jačanje politika i akcija EU na nezavisan način.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar