U trendu

Ministri odbrane EU danas ne razmatraju evropsku armiju

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini negirala je danas na neformalnom sastanku ministara odbrane članica Unije u Bratislavi da razgovori o pojačanju saradnje u odbrani vode ka stvaranju evropske armije.

Mogerini je novinarima rekla da danas počinje rasprava o predlozima kako da se globalna strategija EU primeni i na odbranu, a kako je dodala, to ne znači stvaranje evropske armije, već jaču saradnju.

„Smer nam nije kreiranje evropske vojske već korišćenje instrumenata i prostora koje već imamo, kao što imamo borbene grupe i opcije koje još nisu ni počele da se koriste“, kazala je Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da bez obzira na Bregzit Velika Britanija u tim razgovorima ima vrlo konstruktivan pristup a na Velikoj Britaniji ostaje da kaže da li je zainteresovana za taj proces koji neće značiti formiranje evropske armije već korišćenje instrumenata u saradnji sa NATO.

„Evropa mora da odradi svoj deo posla u globalnoj bezbednosti. Današnja rasprava neće biti ideološka, razgovaramo samo konkretno“, rekla je Mogerini.

Ministri odbrane članica EU počinju današnju debatu raspravom o primeni globalne strategije EU u oblasti odbrane, a odluke kako da pojačaju saradnju žele da pripreme do novembra, kako bi o njima mogao da raspravlja Evropski savet u decembru.

Zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom ministri će razmotriti saradnju EU i NATO deklarisanu jasno na samitu NATO u Varšavi u julu, a radni ručak posvetiće misijama u Sredozemnom moru, Libiji i Sahelu.

Stoltenberg će tokom posete Bratislavi odvojeno razgovarati i sa najvišim slovačkim zvaničnicima, predsednikom Slovačke Andrejom Kiskom, premijerom Robertom Ficom i ministrima odbrane i spoljnih poslova.

Italija na današnjem neformalnom sastanku ministara odbrane namerava da predstavi predlog strategije tešnjeg povezivanja armija jednog manjeg broja evropskih država koje bi bile stavljene na raspolaganje Briselu i time stvorile jezgro buduće evropske armije.

Ta „odbrambena unija“ nailazi na podršku u Francuskoj i Nemačkoj, a iz Višegradske četvorke u Češkoj i Madjarskoj, dok su prema njoj skeptične baltičke zemlje i Slovačka, čiji premijer Robert Fico je više puta upozorio da će Slovačka odbiti odlučno evropsku vojsku ako bi ona značila samo zveckanje oružjem da se zastrašuje Rusija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.