U trendu

Mladima u Molenbeku stižu SMS poruke s pozivima na džihad

Više mladih stanovnika briselske četvrti Molenbek dobilo je poruke putem mobilnih telefona sa pozivima da se priključe džihadu, navodi francuska štampa.

Pošiljaocima porukama se nije moglo ući u trag zbog toga što su poruke poslate sa „pripejd“ SIM kartice, ali se pretpostavlja da ih šalje Islamska država (IS).

Poruke na francuskom tipa: „Braćo moja, zašto se ne pridružite borbi protiv Zapadnjaka? Napravite dobar izbor u svom životu“, proteklog vikenda stigle su većem broju mladih u Molenbeku, koji je postao poznat kao leglo islamističkog terorizma, piše britanski „Gardijan“.

Ne zna se kako su pošiljaoci došli do brojeva telefona na koje su poslali poruke, ali je moguće da neki od njih preuzimaju ceo imenik novoregrutovanih članova i biraju brojeve mladih severnoafričkog porekla kako bi ih kontaktirali, navodi londonski dnevnik.

Poruke su upućene nakon što se na Fejsbuku pojavila video-igrica, koja je u međuvremenu ukinuta, a na kojoj su prikazani mladi iz tog kraja kako slave napade u Briselu, u kojima je prošle nedelje ubijeno 32 ljudi.

Pripadnici IS, koji vrbuju mlade služeći se čistom propagandom, igraju na kartu strahova posle napada u evropskoj prestonici koji im idu na ruku kad je reč o regrutovanju, ocenjuje pariski „Figaro“.

Briselski poslanik Jamal Ikazban digao je ubunu putem Tvitera, tražeći od federalne policije i ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona da „neutrališu dejstvo onih koji vrbuju“, i to brzo, kako bi se što pre probudila nada među mladima u Molenbeku.

Prema Ikazbanovim rečima, pridružiti se IS znači počiniti saomoubistvo.

„Mladi su očajni, što olakšava njihovo indoktriniranje“, objašnjava on.

Briselski poslanik je u izjavi „Gardijanu“ uporedio pripadnike IS koji regrutuju mlade sa prodavcima droge u okolini škola.

„Njih treba proterati sa naših ulica. To su predatori, a naši mladi su njihove žrtve“, istakao je on.

Njegov stav deli i imam džamije Arafat u Molebneku Jamal Zarija, koji kao ilustraciju daje primer „kancera u metastazi“.

„To se izuzetno brzo širi. Moramo brzo uspostaviti imuni sistem da zaštitimo mlade u našoj zajednici i da oni definitivno odbace IS“, zaključio je imam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.