U trendu

Mogerini i Lavrov u Beogradu o zajedničkoj borbi protiv ISIS

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas saopštila da se s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom dogovorila da iduće nedelje u Beogradu u sklopu ministarskog zasedanja OEBS-a razmotre napore za objedinjavanje bitke protiv tzv. Islamske države Iraka i Sirije.

Federika Mogerini je, u saopštenju izdatom u Briselu, navela da je ministru Lavrovu izrazila saučešće zbog ubistva ruskog pilota u Siriji, nadomak turske granice, i naglasila „važnost ujedinjavanja snaga za bitku protiv Daeša (arapska skraćenica za Islamsku državu Iraka i Sirije) i usaglašavanje napora u tom cilju“.

U saopštenju visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU se navodi da su se u telefonskom razgovoru „Mogerini i Lavrov saglasili da je nužno očuvati diplomatske tračnice za sirijsku krizu, postavljene u Beču“, na sastancima šefova diplomatija ključnih svetskih zemalja angažovanih u Siriji i predstavnika UN.

Visoka predstavnica EU i ruski ministar su se, dodaje se u saopštenju, „takođe saglasili da nastave da deluju u skladu s rokovima utvrđenim na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji, što bi predstavljalo najdelotvorniju osnovu za efikasno nanošenje poraza Daešu na terenu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar