U trendu

Mogerini: Neće uskoro biti evropske vojske, već jače saradnje

Evropska unija (EU) zajedničku vojsku neće dobiti još neko vreme, izjavila je danas u Bratislavi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i dodala da bi EU trebalo da ima veću ulogu u pitanjima odbrane.

„Svi se slažemo da evropske vojske neće tako brzo biti, ali ono što uskoro može doći to je preuzimanje veće uloge zemalja članica u pitanjima evropske bezbednosti, o tome se danas razgovaralo“, rekla je Mogerini prvod dana neformalnog sastanka šefova diplomatija EU.

Tradicionalno, države članice, a najviše Velika Britanija, nisu voljne da se odreknu ni dela svog suvereniteta u odbrani. Medjutim, nedavn dogadjaji, od migrantske krize do medjunarodnog terorizma, naveli su Evropsku komisiju i Federiku Mogerini da zatraže zajedničku odbrambenu politiku.

„Evropska vojska će biti za 50, 60, 100 godina. Ko zna“, rekla je ona i dodala da je danas započela razgovore o opštoj strategiji zaštite spoljašnjih granica EU, čije prve rezultate očekuje na proleće 2017. godine.

Po njenim rečima, važno je što su se svi ministri složili s projektom i podržali njegov koncept.

Dokument na 32 strane podvlači nekoliko pitanja, medju kojima je stvaranje čvrste evropske odbrambene industrije. Navode se posebno borba protiv terorizma i zaštita granica, kao i pomorska bezbednost.

„To je važan trenutak u istoriji EU“, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero novinarima u Bratislavi i dodao da je važno utvrdjivanje godišnjih ciljeva u oblasti kapaciteta i jačanja koordinacije zemalja članica EU, uz sticanje sopstvenih vojnih komandnih sposobnosti.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da će njegova zemlja ostati posvećena odbrambenoj saradnji s EU i posle izlaska iz članstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar