U trendu

Mogerini odbila da komentariše napade u Kelnu

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini odbila je danas u Pragu da komentariše novogodišnje seksualne napade na žene u Kelnu i drugim evropskim gradovima.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek je izjavio je da su se sa tolikim brojem imigranata mogli očekivati takvi dogadjaji i da je to dokaz da proces primanja izbeglicama ubuduće mora da bude transparentan.

„Mi o tome nismo razgovarali, ali rado bih kazala da to što se desilo, posebno ti ozbiljni napadi, ne, ne želim to da komentarišem, nismo o tome razgovarali“, počela je pa prekinula odgovor na pitanje na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Zaoralekom Federika Mogerini.

„Čini mi se da je u tako velikoj kumulaciji stranaca to verovatno moglo da se očekuje i podsticaj je da proces prihvatanja imigranata mora da bude transparentan. Kada su brojevi toliki, više nije bitno da li (izbeglički talas) neko organizuje. Ako primamo izbeglice moramo u Evropi da garantujemo bezbednost gradjana i da će izbeglice poštovati zakone. To je potvrda da smo se obreli u situaciji koja nosi velike rizike“, kazao je Zaoralek.

Federika Mogerini izjavila je da evropsku diplomatiju čekaju izazovi izbegličkog talasa koji i dalje stiže preko zapadnog Balkana i problem istoka Evrope, gde je važno da EU sluša šta ti regioni imaju da kažu i da Unija nadje odgovor na te probleme.

„Zajedno možemo bolje da se suočimo sa izazovima nego odvojeno“, kazala je Mogerini i pohvalila Češku za njen konstruktivan pristup rešavanju evropskih izazova i izbegličke krize vidljiv i u okviru Višegradske grupe na čijem čelu je sada Češka.

Lubomir Zaoralek je najavio da češka diplomatija sada kao primarni cilj ima povratak poverenja izmedju Višegradske grupe i EU i u okviru cele EU.

„Za Češku bih rekao da je zaštita spoljašnjih granica toliko bitna da je to stvar oko koje bi cela EU morala da se dogovori da to možemo da radimo zajedno“, rekao je Zaoralek.

Češki ministar spoljnih poslova uputio je danas blagu kritiku Turskoj, ne zaboravljajući da zahvali što je primila tako ogroman broj imigranata iz Sirije ali je ukazao na to da Turska još nije počela dovoljno da primenjuje dogovor sa EU po kome će koliko je to moguće zaustaviti dolazak izbeglica dalje u Evropu.

„Mislim da imamo velika očekivanja a da to izdaleka nije ispunjeno“, rekao je Zaoralek.

Federika Mogereni srešće se danas i sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.