U trendu

Mogu li Rusi da podmetnu lažne dokaze o izbornoj krađi u Americi?

Amerika bira predsednika 8. novembra, a izborni dan će obeležiti vrhunac novog oblika informacionog rata, uz mogućnost da bi Rusi mogli da postave lažne dokaze, ukazuju danas sadašnji i bivši američki obaveštajni zvaničnici.

Kako aktuelni i bivši šef CIA objašnjavaju za Rojters, kampanja koja je mesec dana vođena uz podršku ruske vlade u cilju podrivanja kredibiliteta američkih predsedničkih izbora – putem hakovanja, sajber napada i širenja dezinformacija – verovatno će kulminaciju doživeti na dan izbora.

I dok ruski zvaničnici negiraju takve navode, američki obaveštajci upozoravaju da bi hakeri mogli da postave fiktivne dokaze onlajn o opštoj izbornoj krađi.

Takođe navode da bi mogli da uspore Internet sajber napadima, kao i da objave poslednju tranšu hakovanih mejlova, uključujući i neke koji bi mogli da budu falsifikovani.

„Ne treba potcenjivati ono što oni mogu ili žele da urade. Moramo da budemo spremni“, kaže Leon Paneta, bivši direktor CIA i ministar odbrane tokom prvog mandata predsednika Baraka Obame.

Na neki način, tvrdi Paneta, oni uspevaju da ometaju izborni proces u SAD i sa tim će nastaviti sve „dok ne plate cenu“.

Aktuelni direktor CIA Džon Brenan nije želeo da komentariše navode o ruskoj umešanosti, ali je rekao da su ruski obaveštajci iskusni kada je reč o kombinovanju tradicionalne špijunaže sa naprednom tehnologijom.

Štaviše, dodaje on, digitalna era stvara ogromne mogućnosti za špijuniranje, ali dovodi i do ranjivosti.

Informatičko doba je „potpuno promenilo način na koji možemo i moramo da operišemo“, zaključio je Brenan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.