U trendu

Moguće odlaganje Bregzita – vlada će se žaliti?

Viši sud Velike Britanije odlučio je da britanski parlament, a ne Vlada, treba da odobri početak formalnog procesa izlaska te zemlje iz Evropske unije, što bi moglo da odloži Bregzit. Britanska vlada je razočarana odlukom suda i najavljuje žalbu.

Prošlog meseca su Višem sudu uložili žalbu aktivisti koji tvrde da premijerka Tereza Mej i njeni ministri nemaju ovlašćenja da pokrenu primenu člana 50 Lisabonskog sporazuma Evropske unije, koji omogućava državi članici da napusti Uniju, bez eksplicitne podrške nacionalnog parlamenta.

„Sud nije prihvatio argumente Vlade“, rekao je sudija.

Britanska vlada je razočarana odlukom Višeg suda kojom se nalaže da parlament, a ne vlada, pokrene proces izlaska Britanije iz Evropske unije i uložiće žalbu.

„Žalićemo se na presudu“, saopštila je premijerka Tereza Mej.

Kako se dodaje u saopštenju iz kabineta premijerke, Britanija je glasala za izlazak iz EU na referendumu koji je odobrio parlament, prenosi AFP.

„Vlada je razočarana odlukom suda. Zemlja je glasala za izlazak iz EU na referendumu koji je odobren u parlamentu. Vlada je odlučna u poštovanju rezultata referenduma“, rekao je britanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Lijam Foks u parlamentu.

Prema njegovim rečima, odluka suda predstavlja važno i kompleksno pitanje zakona.

„Ispravno je pažljivo razmatranje tog pitanja, pre nego što odlučimo kako da postupamo“, rekao je Foks, prenosi Rojters.

Sterdžon: Odluka suda naglašava konfuziju u srcu vlade

Predsednica vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da odluka Višeg suda Velike Britanije naglašava „haos koji vlada u britanskoj vladi“.

„Odluka je veoma značajna i naglašava haos i konfuziju koja vlada u srcu britanske vlade“, rekla je predsednica vlade Škotske, a prenosi Rojters.

Povodom toga što je britanska vlada najavila žalbu na odluku suda, ona je navela i da treba zapamtiti da to što vlada odbija da prihvati da britanski parlament treba da odobri početak izlaska iz EU nije stvar „ustavnog principa“, već dokaz da vlada nema koherentnu poziciju.

„Škotska narodna partija sigurno neće glasati ni za šta što potkopava volju ili interese škotskog naroda“, istakla je Nikola Sterdžon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.