U trendu

Moskva: Tursko angažovanje u Siriji može pogoršati situaciju

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog napredovanja turskih trupa u Siriji, upozorivši na potencijalne implikacije po tamošnji mirovni proces.

U saopštenju se izražava „duboka zabrinutost“ zbog operacija Turske u Siriji koje su počele pre dve nedelje. Moskva je podvukla da te operacije nisu odobrili ni Savet bezbednosti UN ni sirijska vlada.

Turske akcije „mogu dodatno zakomplikovati vojnu i političku situaciju u Siriji koja je ionako strašna“ i ugroziti medjunarodne napore za postizanje mirovnog dogovora, dodaje se u saopštenju, objavljenom nekoliko meseci pošto su Moskva i Ankara postigle dogovor da obnove odnose zategnute zbog obaranja ruskog borbenog aviona u misiji nedelko od tursko-sirijske granice.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prethodno je danas nagovestio da bi Turska mogla učestvovati u budućim operacijama za oslobadjanje sirijskog grada Rake od snaga Islamske države.

Erdogan je novinarima, na povratku sa samita G 20 iz Kine u Tursku, rekao da je to pitanje pokrenuo američki predsednik Barak Obama tokom susreta u Kini. „Obama želi da učinimo nešto zajedno u vezi Rake. Rekli smo da što se nas tiče to neće biti problem“, rekao je Erdogan , preneli su danas turski mediji.

Erdogan je dodao da je moguć sastanak turskih i američkih vojnih zvaničnika o toj temi.

Turske snage ušle su u Siriju prošlog meseca kao podrška naporima sirijskih pobunjenika da proteraju Islamsku državu sa granice a sukobile su se i sa snagama sirijskih Kurda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar