U trendu

Moskva žali zbog prekida pregovora o Siriji

Moskva žali zbog odluke SAD da prekine pregovore o primirju u Siriji, rekla je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova i optužila Vašington da pokušava da prebaci na Moskvu odgovornost za neuspeh primirja.

„Žalimo zbog ove odluke Vašingtona da prekine rad grupe stručnjaka u Ženevi, da povuče svoje stručnjake i ograniči kontakte samo na oblast sprečavanja sukoba“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova, prenele su ruske novinske agencije.

Ona je ovo izjavila pošto je Stejt department objavio ranije da se prekidaju pregovori sa Rusijom vezani za prekid vatre u Siriji obzirom da se raspalo primirje predvidjeno rusko-američkim dogovorom od 9. septembra.

„Vašington jednostavno nije ispunio ključni uslov tog sporazuma, a to je poboljšanje humanitarnih uslova oko Alepa“, rekla je Zaharova i dodala da pošto nisu uspeli da poštuju sporazume koji su sami dogvorili li „SAD pokušavaju da prenesu odgovornost za neuspeh na drugog“.

Ona je navela da je „poslednjih dana Rusija preduzela napore da primeni sporazum o prekidu vatre“.

Zaharova je dodala da se sve svodi na jedno jednostavno pitanje, a to je ko je Front Al Nusra, ko stoji  iza njega i zašto Vašingnton ne može da poštuje obećanje da će odvojiti teroriste od od takozvane umerene opozicije u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak je optužio Vašington da štiti ekstremističku organizaciju Front Fateh al Šam (bivši front Al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide).

Stejt department je u saopštebju takodje optužio Rusiju da nije poštovala uslove sporazuma postignutog prošlog meseca o ponovnom uspostavljanju prekida vatre u Siriji i omogućavanju dostave humanitarne pomoći gradovima pod opsadom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.